TCDD'nin Çorlu tren kazasına ilişkin tazminat açıklamasına Mısra Öz'den tepki: Lütufmuş gibi gösteriyor

TCDD'nin Çorlu'daki tren kazası mağdurlarına 21 milyon 370 bin 326,72 lira tazminat ödendiğini açıklamasına tepki gösteren Mısra Öz, "Kurum, kendi yarattığı ve çığ gibi büyüyen mağduriyetler için ödediği tazminatları bir lütufmuş gösteriyor" dedi

Fotoğraf: AA

TCDD Genel Müdürlüğü, Çorlu'daki tren kazasında vefat edenlerin yakınları ve yaralananlara bugüne kadar toplam 21 milyon 370 bin 326,72 lira tazminat ödendiğini bildirdi. 

TCDD Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, 2018'de Çorlu Tren İstasyonu yakınlarında meydana gelen kazada vefat edenlerin yakınları ve yaralananlarca Kurum aleyhine adli ve idari yargıda davalar açıldığı anımsatıldı.

Buna karşın tazminat davalarının açıldığı mahkemelerin büyük bölümünde görevsizlik kararı verilince yargılamanın hangi mahkeme huzurunda yapılacağı konusunun cevapsız kaldığı, davaların uzama eylemine girdiği ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

Bu nedenle oluşan mağduriyetin giderilmesi amacıyla, TCDD Yönetim Kurulu tarafından Yargıtay uygulamaları esasları göz önünde bulundurularak, bu konuda ihtisas sahibi bilirkişiden rapor alınmak suretiyle mağdur ve mağdur yakınlarına sulhen tazminat ödenmesi kararı alınmıştır. Yapılan ödemeler, mağdurların gelirleri, yaşı ve maluliyet oranları esas alınarak alanında ihtisaslaşmış bilirkişilere Genel Müdürlüğümüz tarafından hesaplattırılmıştır. Bugüne kadar vefat eden 14 vatandaşımızın yakınları ile yaralanan 30 vatandaşımıza toplam 21 milyon 370 bin 326,72 lira ödeme yapılarak dava süreci sulh ile sonuçlandırılmıştır. Sulh ile sonuçlanmayan 15 dava ve sulh süreci devam eden 34 dava ise derdesttir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuya ilişkin olarak basında yer alan haberlere de değinilen açıklamada, "mağdurlara özel bir ödeme söz konusu olmadığı, mağdur vekilinin tazminat miktarlarının hesaplanması veya ödenmesi üzerinde bir etkisinin bulunmadığı" belirtildi.

Açıklamada sözkonusu ödemelerin "mahkemeler tarafından benimsenen yöntem esas alınarak, uzun yargılamaların önüne geçilmesi ve mağduriyetin giderilmesi amacıyla yapıldığına" işaret edildi.

"TCDD gerekli yatırımları raylarına yapmış olsaydı bugün 25 kişi aramızda olacaktı"

Kazada oğlu Oğuz Arda Sel  ve eşi Hakan Sel'i kaybeden Mısra Öz açıklamaya Twitter hesabından tepki gösterdi.

"Tazminat tarafında devam eden davalarımız olduğu gibi, ceza tarafında da sonuçlanan bir davamız yoktur" ifadelerini kullanan Mısra Öz, paylaşımında şunları kaydetti:

TCDD gerekli yatırımları raylarına yapmış olsaydı bugün 25 kişi aramızda olacaktı.
Mağdur bıraktıkları insanların 3 yıldır kapısını çalmayan kurum, kendi yarattığı ve çığ gibi büyüyen mağduriyetler için ödediği tazminatları bir lütufmuş gösteriyor.

Katiller hesap verene kadar davamızın peşindeyiz.
Tazminat tarafında devam eden davalarımız olduğu gibi, 
Ceza tarafında da sonuçlanan bir davamız yoktur. 

 

3 kişiye tazminat

Dün basına yansıyan haberlerde TCDD'nin kazada yaralanan Zeynep Aydıncı, Sinem Topçu ve Yeliz Karakaş'ın 'maddi ve manevi tazminat' davaları neticesinde  3 kişiye toplam 1 milyon 471 bin TL tazminat ödediği yer almıştı.

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU