Çorlu tren kazası davası: 26 TCDD yöneticisinden 21'i ifade vermedi

Çorlu tren kazası davasında mağdurların kazada sorumlu olduğunu belirttiği, mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu 26 TCDD yöneticisinden 21’inin savcılık ifadelerinin alınmadığı ortaya çıktı

Fotoğraf: AA

Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması bugün görülecek.

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, Çorlu tren faciasında yaşamını yitirenlerin yakınları ve yaralananların ilk duruşmadan bu yana talebi, kazada sorumluluğu bulunan TCDD’nin tüm kademelerindeki çalışanlarının davaya dahil edilerek yargılanmaları oldu.

3 Temmuz 2019’da görülen ilk duruşmadan bu yana “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 2 yıl ile 15 yıl arasında ceza istenen sadece dört TCDD personeli bulunuyor.

Dosyada TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk dışında “sanık” sıfatıyla hiçbir isim yer almıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

26 TCDD üst düzey yöneticisi hakkında suç duyurusunca bulunuldu

Kazaya ilişkin 16 Mart 2021 tarihinde görülen 7’inci duruşmada mağdur avukatları, dosyaya eklenen yeni bilirkişi raporundan hareketle kazada sorumluluğu bulunan TCDD üst düzey yöneticilerinin olduğunu belirterek, bu isimlerin de dosyaya eklenmesini ve yargılanmalarını talep etmişti.

Mahkeme suç duyurusu yaptı

Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de mağdur avukatlarının TCDD üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul ederek, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Haklarında suç duyurusunda bulunulan dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, ile yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu’nun da aralarında bulunduğu toplam 26 TCDD yöneticisi şu şekildeydi:

AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın.

-Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül.

-TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım.

- TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer.

-TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman.

-DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir.

-TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney.

-TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt.

- TCDD Taşımacılık A.Ş. G.M Yardımcısı Erol Arıkan.

-TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan.

-TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Aslan.

-TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli.

- TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz.

- TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu.

-TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı. Levent Kaytan.

-TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras.

- TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Mehmet Özekmek.

-TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısı Vekili Ali Başpınar.

-Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik.

26 üst düzey yöneticiden 21'inin ifadesi alınmadı

Mahkemenin Mart 2021’de kabul ettiği suç duyurusunun ardından yaklaşık altı ay geçti. Geride kalan bu sürede mahkemenin suç duyurusunda bulunduğu 26 TCDD üst düzey yöneticisinden 21’inin savcılık tarafından ifadesi alınamadı. İfadesi alınmayan isimler arasında dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın da yer aldı.

Mahkemenin kabul ettiği suç duyurusunun ardından ifadesi alınan 5 isim, kaza sonrasındaki görev değişikliklerini de içeren biçimde şu şekilde oldu:

-Kaza tarihinde Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürüyken kazanın ardından TCDD 1. Bölge Müdür Yardımcılığı’na yükselen Cemal Yaşar Tangül.

-Kaza tarihinde TCDD 1. Bölge Müdürüyken emekli olan Nihat Aslan.

-Kaza tarihinde ve halen TCDD 1.Bölge Müdür Yardımcısı olan Muammer Levent Meriçli.

-Kaza tarihinde TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdürüyken sonrasında TCDD Genel Müdür Danışmanı olan Mümin Karasu.

-Kaza tarihinde Demiryolu Bakım Servis Müdür Yardımcısıyken kaza sonrasında TCDD 1. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı olan Nizamettin Aras.

Kazaya ilişkin savcılığın, ana yargılama dışında devam eden tefrik soruşturma dosyasına ilişkin yeni bir iddianame oluşturması, bu iddianamenin de mahkemece kabul edilmesi talep ediliyor. Savcılığın hazırlaması beklenen yeni iddianamenin kabul edilmesiyle iki dosyanın birleştirilmesi kararı mahkemelerce verilebilecek ve TCDD üst yöneticilerinin de yargılanmasının önü açılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU