Çorlu'da 25 kişiye mezar olan tren yolunun eksikleri 22 aydır tamamlanmamış

TCDD'nin iç yazışmalarında, köprü ve menfezlere tadilat gerektiği ve personel eksiği olduğu belirtiliyor

Fotoğraf: AA

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)'nin raporunda, Çorlu'da 25 kişinin hayatını kaybettiği 317 kişinin de yaralandığı tren kazasının yaşandığı hattaki köprü ve menfezlerin yeni bir kazaya sebep olabileceği belirtildi. 

22 aydır tamamlanmamış

Cumhuriyet'tin haberine göre, kurumun iç yazışmasında, köprü ve menfezlerin ne durumda olduklarını bilinmediği, iklim koşullarına göre yeni bir kazanın yaşanabileceği ifade edilirken, tadilat için 1 ila 3 yıl zaman ihtiyaç olduğu kaydedildi. Ancak bu zamanın uzun olduğu için yol bekçilerinin görevlendirilmesi istendi. İç yazışmalarda kilometrelerce uzun yolda sadece dört yol bekçisinin olduğu, 67 bekçiye daha ihtiyaç olduğu belirtildi. 22 ay önce büyük bir kaza yaşanan hattın eksiklerinin hâlâ tamamlanmamış olması dikkat çekti.

"1 - 3 yıl zaman alır"

25 Aralık 2019 TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Demiryolu Bakım Servisine gönderdiği resmi yazıda şiddetli bir yağışta ortaya çıkacak debiye karşın köprü ve menfezlerin uygun olup olmadığının bilinmediği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Değişen iklim koşullarının, ani sel ve taşkınların ise demiryolu işletmeciliği ile can ve mal güvenliğinin tehlikeye düşebileceği aktarıldı. Ayrıca bölgenin deprem bölgesi olduğu olacak depremlerle köprü ve menfezlerin zarar görebileceği belirtildi.

Köprü ve menfezlerde onarım yapmanın 1-3 yıl arasında zaman alacağının belirtildiği yazıda bu bölgelerin personel tarafından gözlem altında tutulması istendi.

Dört yol bekçisi var

Bu yazıya yanıt ise 15 Ocak 2020 tarihinde TCDD 1. Bölge Müdürlüğü tarafından yanıt verildi. Bölge müdürlüğü muayene ve kontrollerin düzenli bir şekilde yapılmasına yönelik gerekli titizliğin gösterilmesi, hattın gözetim altında tutulması için gerekli personelin görevlendirilmesi, eksik olan personelin tamamlanması için gerekli işlemlerin Bölge Müdürlüğünce yapılması ve ihtiyaç duyulması halinde üçüncü şahıslardan hizmet alınması gerektiğini belirtti. Böylelikle TCDD 1. Bölge Müdürlüğü yolları kontrol edecek olan personel eksikliğinin tamamlanmasını istedi.

TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nün yazısına ise cevap  8 Mayıs 2020 tarihinde verildi. Yüzlerce kilometre demiryolu hattında dört adet yol geçit bekçisinin olduğunun belirtildiği yazıda 67 personele daha ihtiyaç olduğu için personel alımının yapılması gerektiği kaydedildi. Gerekli personel alımının yapılıp yapılmadığı ise henüz bilinmiyor.

 

Independent Türkçe, Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU