BDDK'nın suç duyurusu üzerine 38 gazeteci ve yazara dava açıldı

Bloomberg'te 2018'de yayınlanan "ekonomik kriz ve döviz" haberi sonrasında BDDK suç duyurusunda bulunmuştu

Fotoğraf: AA

Bloomberg'te 2018'de yayınlanan 'ekonomik kriz ve döviz' haberiyle ilgili aralarında haberi yapan gazeteciler, sanatçı ve ekonomistlerin de olduğu 38 kişi hakkında BDDK’nın suç duyurusu üzerine dava açıldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç’ın ekonomik kriz ve dövizdeki dalgalanmalarla ilgili Bloomberg’te yer alan haberlerini yargıya taşıdı. BDDK sadece haberleri yapanlara değil, bu haberler hakkında yorum yapan sanatçı ve ekonomistleri de davaya dahil etti. Dava açılanlar arasında Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ, Gazi Kozanoğlu, Sedef Kabaş Yirmibeşoğlu gibi isimler var. 

BDDK, suç duyurusunu 14 Ağustos 2018'de yaptı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da hazırladığı iddianameyi 27 Mayıs 2019'da mahkemeye sundu. 

 


İçerisinde, haberi yapan gazeteciler, sanatçı ve ekonomistlerin de olduğu 38 kişi hakkında devletinin ekonomik düzen ve istikrarını hedef aldıkları gerekçesiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianamede “Ülkemiz Bankacılık sisteminin 2001 yılından bu yana karşılaştığı en ciddi döviz krizi ile karşı karşıya olduğu. İki bankanın 10.08.2018 tarihinde döviz kabul etmediği, bir bankanın ise 5 bin dolar çekilmesine ilişkin bir müşteri talebini yerine getiremediği, döviz hesaplarından para çekilmesine ilişkin taleplerde önemli artış olduğu, BDDK’nın 11.08.2018 cumartesi günü tüm üst düzey banka yetkililerini toplantıya çağırdığı gibi ülkemiz bankacılık ve finans sisteminin acz içinde olduğu izlenimi vermeye çalışan gerçeğe aykırı ve maksatlı ifadelere yer verildiği. Yürütülen soruşturmada, haber siteleri dışında gerçek kişiler tarafından oluşturulan sosyal medya hesapları üzerinden aynı amaca hizmet eder nitelik saldırılarda bulunulduğunun belirlendiği tespit edildi” ifadelerine yer verildi.
 

 

Bloomberg'ten kınama

Bloomberg'in Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Reto Gregori Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Haber değeri taşıyan olayları adil ve doğru bir şekilde haberleştiren gazetecilere suçlamaları kınıyoruz. Onların yanındayız ve bu sıkıntı boyunca destekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
 

 

Hakkında dava açılanlardan ekonomist Mustafa Sönmez Twitter hesabından "Torba yasa gibi Torba-çorba dava düzenlemişler. Akla ziyan işler. Yargıyı bunlarla meşgul etmek bile zul" diyerek tepki gösterdi.
 


Eski Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz da sosyal medya hesabından BDDK'nın suç duyurusuna tepki gösterdi.
 


CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da "Dava açmakla gerçekler örtülmez, ekonomi düzelmez" ifadelerini kullandı.
 

 

Independent Türkçe

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU