Takibe düşen bireysel kredilerde rekor artış: 2,2 milyar TL'ye yükseldi

Türkiye Bankalar Birliği'nin raporu 2021 yılının ikinci çeyreğinde takibe düşen bireysel kredilerinin toplamının 2,2 milyar TL'ye yükseldiğini gösterdi

2021 yılının ikinci çeyreğinde takibe düşen bireysel kredilerde çeyreklik bazda rekor artış görüldü / Fotoğraf: AA

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2. çeyrek “Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri” raporu, bireysel kredilerde takibe düşme hızının arttığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBB verilerine göre 2. çeyrekte 3 milyon 453 bin kişiye, 88 milyar lira tüketici ve konut kredisi kullandırıldı. Bu dönemde takibe düşen kredi tutarı ise 2,2 milyar TL ile rekor düzeye yükseldi.

Takibe düşen kredilerin 1,9 milyar liralık kısmını ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bu dönemde ödenmeyen konut kredileri 314 milyon lira, taşıt kredileri 21 milyon lira oldu.

Kredi kullanan kişi sayısı 25,5 milyonu aştı

Haziran 2021 itibariyle tüketici kredileri ve konut kredileri toplamı yaklaşık 656 milyar TL olurken, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 25 milyon 529 bine yükseldi. Kredi kullanan kişi sayısı önceki yıla göre 1,3 milyon artış kaydetti. Toplam tüketici kredisi ve konut kredileri tutarı yıllık yüzde 19 yükseldi.

Makroihtiyati önlemler devam ediyor

Bireysel kredilerde rakamlar bu yönde ilerlerken, ekonomi yönetimi de makro ihtiyati tedbirlerine devam ediyor.

Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 50 bin TL üzerindeki kredilere vade sınırı getirildi.

Daha önce otuz altı ay olarak belirlenen tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırının kredi tutarı elli bin Türk Lirasının üzerinde olan krediler için otuz altı aydan yirmi dört aya indirilmesine karar verildi.

16 Eylül tarihinden önce kullandırılan bu kapsamdaki kredilerin borç bakiyelerinin elli bin Türk Lirasının üzerinde olsa dahi borçlu tarafından talep edilmesi durumunda en fazla otuz altı ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesi de kararlaştırıldı.

tbb.jpg
Grafik: Bloomberg HT

 

Temmuz ayı başında ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), makro ihtiyati tedbirler kapsamında kredi kartlarında taksitlendirme sürelerini kuyum, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 3'er ay düşürürken, taşıt alımlarında kredi vade sınırlarını nihai fatura değerlerine göre 12'şer ay indirmişti.

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin, basılı ve külçe halinde olmayan kuyumla ilgili harcamalarda 6 aydan 3 aya, mobilya ve elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 9 aya indirilmesine karar verilmişti.

Öte yandan televizyon alımlarındaki 3 bin 500 TL sınırının 5 bin lira olarak belirlenerek, fiyatı 5 bin liraya kadar olan televizyon alımlarında kredi taksit sınırının 9 ay olarak belirlenmesi, fiyatı 5 bin lira ve üzerinde olan televizyon alımlarında 4 ay olarak uygulanmasına devam edilmesi kararı alınmıştı.

 

Bloomberg HT

DAHA FAZLA HABER OKU