DİSK-AR: Türkiye, Avrupa'da üniversite öğrencilerine en az mali destek veren ülkeler arasında

DİSK-AR'ın Avrupa Birliği verilerinden aktardığına göre Türkiye Avrupa'da öğrenciye en az destek veren ülkeler arasında

Fotoğraf: Twitter @barinamayanlar

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birçok öğrenci yüksek kira ve yurt ücretleri yüzünden barınma sorunu ile karşı karşıya.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta sonu konuya ilişkin bir soru karşısında "Biz göreve başladığımızda üniversite öğrencilerinin bursları 45 liracıktı. Ya elinize dilinize dursun ya" ifadesini kullandı.

DİSK Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) Avrupa Birliği tarafından yayımlanan "Avrupa’da Yüksek Öğrenimde Öğrenci Harçları ve Destek Sistemleri" başlıklı rapordan aktardığı verilere göre ise Türkiye 650 lira ile Avrupa ülkeleri arasında en düşük öğrenci desteği veren ülkeler arasında yer alıyor.

Bu listede Türkiye ile birlikte Bulgaristan, Makedonya, Macaristan, Estonya ve Portekiz bulunuyor.

1.jpg
Görsel: Twitter @disk_arastirma

Rapordaki verilere göre, Avrupa’da öğrenci desteklerinin en yüksek olduğu ülkeler ise 5000 euro ile Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsviçre.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öğrenciler parklarda yattı

Artan yurt ve kira fiyatları nedeniyle öğrenciler Türkiye'nin çeşitli yerlerinde tepkilerini dile getirdi. "Barınamıyoruz Hareketi" adıyla bir araya gelen gençler stanbul, Ankara ve İzmir, Kocaeli gibi illerde geceyi parklarda geçirdi.

Barınamıyoruz Hareketi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Barınma en temel hakkımızdır, alacağız" ifadeleri yer aldı.

Açıklama şöyle:

Bütün kamuoyuna acil çağrımızdır; 

Biz, ev bakmayı, apartlarla pazarlık yapmayı, iş aramayı bıraktık, dün gece sokakta yattık. Bundan sonra her gece, tepesine bir çatı dahi fazla görülmüş milyonca gencin öfkesini, derdini yüklenip sokaklarda yatıyoruz. 
Şimdi, size sesleniyoruz. Önce şimdinin, sonra vaktiyle evsiz, yurtsuz bırakılmış bütün üniversite öğrencilerine, komşusu olamadığımız mahalleliye, çocuğu yatacak yer bulsun diye gece gündüz çalışanlara... 
Üniversite dayanışmalarına, topluluklara, kulüplere, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, siyasi partilere, vekillere; sanatçılara, hocalarımıza, esnafa, işçilere, işsizlere, kadınlara... 
Bizi evsiz bırakan bu düzenle derdi olan herkese. Potansiyel komşularımıza, bütün halkımıza, milyonlara. 
Hepinize söylüyoruz, herkesi çözüm için sorumluluk almaya, öğrencilerin yanında açıkca baraf tutmaya, bizi sahiplenmeye, hareketi büyübmeye çağırıyoruz. 

Talebimiz ve yapılacaklar çok kolay, çok net: 

Bizi sadece sessizce takip etmeyin, gözümüz, kulağımız, sesimiz olun. Dayanışma/ihtiyaç gruplarımıza, haberleşme ağımıza katilin. Öğrencilere evinizi, kafenizi açın. Mahallenizin parklarındayız, gelin. Ustünüzde öfkeniz, enerjiniz, sesiniz; elinizde çayınız, çorbanız, yastığınız, matınız ile gelin. 

Herkese açık önerimiz ve çağrınnızdır, gelemiyorsanız her neredeyseniz hazırlanın. Bir termos, bir hırka ile siz de çıkın. 
Biz her gece parklarda sabahlıyoruz, herkes yapabilir, hemen bu gece siz de sabahlayın. Belki bir, belki on gün; geçirebildiğiniz kadar geceyi dışarda geçirin. Tek başımayım, üşürüm, sıkılırım, korkarım demeyin. Omrünüzün geri kalanında hayatta kalmayı değil, bugün yaşamayı ve yaşatmayı seçin. Kapınızın önünde, en yakın parkta, üniversite önlerinde, almadıkları yurtların önünde sabahlayın. Barınamıyoruz dediğimizde bize yatabilmek için sundukları tek seçenek nezarethane olursa, peşimizden yine çıkın. 

Uyuyamayan binlerce genç var, siz de uyumayın. 

Parklara dağılalım, geniş gökyüzü albında yurdun bamamında buluşalım. Çünkü, gündüz amfide, gece parkta; yaşayacağız ve ancak böyle kazanacağız. Barınma en temel hakkımızdır, alacağız. 
 

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU