Kadınların bilimsel sahalara en düşük katılım oranı Japonya'da

Japonya'da kadınların mühendislik, üretim ve inşaat sahalarına katılımı yüzde 16. Bu oranın OECD ortalaması ise yüzde 26

Matematik, istatistik ve doğa bilimlerinde Japonya'da kız öğrencilerin sayısı yüzde 27'de kaldı / Fotoğraf: AA

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileri bilim ve fen sahalarına kadın katılım oranının en düşük Japonya'da olduğunu ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu yayıncısı NHK'nin OECD'nin yayımladığı yıllık "Bir Bakışta Eğitim 2021" raporuna dayandırdığı haberine göre kadınların bilimsel alanlara katılımı Japonya'da ortalamanın altında.

Raporda OECD'nin 2019 yılındaki kayıtları kaynak aldığı verilere göre fen, teknoloji ve mühendislik gibi bilimsel alanlarda yükseköğretime katılan kadın oranı en düşük Japonya'da çıktı.

Bu verilere göre matematik, istatistik ve doğa bilimlerinde Japonya'da kız öğrencilerin sayısı yüzde 27'de kaldı. Bu oranın OECD ortalaması yüzde 52.

Japonya'da kadınların mühendislik, üretim ve inşaat sahalarına katılımı ise yüzde 16. Bu oranın OECD ortalaması ise yüzde 26.

OECD raporunda yüksek düzeyde bilgi ve beceri edindikleri vurgulanan Japon kadınların, buna rağmen bilimsel sahalarda "rol model eksikliği yaşadıkları" ve kariyer seçeneklerine yönelik "basmakalıp imajların zorluklarını hissettiği" belirtildi.

Sosyo-ekonomik durumun öğrenci başarısını en çok etkilediği ülke Türkiye

Raporda OECD ülkeleri arasında sosyo-ekonomik durumun öğrencinin başarısını en çok etkilediği ülke, Türkiye oldu. Bu farklılıklardan en az etkilenen ülke ise Kanada oldu.

Raporun üzerinde durduğu konular arasında sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı konumda bulunan öğrencilerin uzaktan eğitim için gerekli materyallere ulaşamaması, ebeveynlerinden destek alamamaları ve kendilerine ait çalışma alanlarının bulunmaması gibi konular yer aldı.

Rapor, dezavantajlı grupta bulunan öğrencilerin yüksek öğrenime devam etme ihtimallerinin azaldığını vurgularken; göçmen ailelerin çocuklarında bu oranın çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Raporda yer alan bir diğer önemli nokta ise, dijital eğitimin bu eşitsizlikleri artırdığı noktası oldu.

Eğitim sisteminin düşük performans gösterdiği ülkelerde okulların daha uzun süre kapalı kaldığına dikkat çeken raporda, OECD ülkelerinin pandemi süresince eğitime ne kadar yatırım yaptığı bilgisi de yer aldı. Buna göre OECD ülkelerinin yüzde 60'ı pandemi süresince eğitime harcadıkları bütçeleri yükseltti.

Bütçenin eğitim alanında en çok harcandığı noktalar ise öğretmen sayısını artırarak sınıf mevcutlarını düşürmek, uzaktan eğitim için gerekli ekipmanları almak ve öğrenciler ek burslar sağlamak oldu.

 

AA, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU