Aşı olmayan Brezilya lideri Bolsonaro, New York'taki BM zirvesinin kurallarına karşı geliyor

Jair Bolsonaro, aşı olan "son Brezilyalı" olacağını söylemişti

Jair Bolsonaro, Ekim 2022'deki genel seçimde yeniden devlet başkanı olmaya çalışacak (AP)

Hâlâ Kovid-19 aşısı olmayan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, önümüzdeki hafta New York'ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler toplantısına katılırsa kentin sağlık protokollerini ihlal edecek.

AFP haber ajansının bildirdiği üzere, New York Belediye Başkanlığı çarşamba günü BM Genel Kurulu'na (BMGK) yazarak delegelerin aşı olduklarına dair kanıt göstermesinin zorunlu olduğunu da içeren yönergeleri belirtti.

New York Şehri Sağlık Komiseri'nin imzasını taşıyan mektupta BM'nin müzakere salonunun "kongre merkezi" olarak sınıflandırıldığı, dolayısıyla toplantı için kapalı alanda toplanma kurallarının geçerli olacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bolsonaro, perşembe günü sosyal medyadaki bir yayında BMGK toplantısına katılmayı planladığını duyurmuştu. Brezilya Devlet Başkanı, bu hafta destekçilerine hâlâ aşı olmadığını söylemişti.

Bolsonaro konuşmasında "Önümüzdeki hafta açılış konuşması yapacağım BM Genel Kurulu'na katılacağım" dedi. Söz konusu konuşmanın "bizi ilgilendiren konulara odaklanan epey nesnel ve sakin bir konuşma" olacağını da belirtti.

Bolsonaro, toplantıya katılacağını doğrularken şehir yetkililerinin önerdiği yönergelerden ve kendi aşı durumundan bahsetmedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, şehir yetkilileri tarafından konulan şartı devlet başkanlarına dayatamayacağını söyledi. Fakat bu hareket, Bolsonaro'nun iddia ettiği gibi New York'a gidip gitmeyeceği de dahil toplantıya katılımıyla ilgili soruları şimdiden gündeme getirdi.

Bolsonaro, geçen yıl koronavirüse yakalandığı için antikoru olduğunu iddia ederek Kovid-19 aşısı vurulma niyetinde olmadığını defalarca söylemişti. Fakat bilim insanları antikorların Kovid'i önlemede uzun vadeli bir rolü olduğu iddialarını reddediyor.

Bolsonaro geçen yıl aralıkta televizyonda verdiği bir röportajda "Aşı olmayacağım, nokta" demişti.

Hayatımın tehlikede olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu benim sorunum, nokta.

Yine geçen yıl aşı olan "son Brezilyalı" olacağını ve kimseyi aşı yaptırmaya zorlamayacağını da söylemişti.

Brezilya'da 585 binden fazla kişi pandemi yüzünden hayatını kaybetti. Bu, dünyadaki en yüksek ikinci ölü sayısı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU