Çinli yetkililer fillere 670 bin metrekarelik bir yemek alanı hazırladı

Yaklaşık 17 ay boyunca toplamda 500 kilometre yürüyen filler, bu alanda aradıkları besin ve minerallere ulaşabilecek

Dünya gündemine oturan fillerin Şişuangbanna’daki doğa koruma alanına geri dönmeleri için özel bir yol yapılmıştı (AP)

Çin'de filler için özel bir yemek alanı hazırlandı.

Yünnan eyaletinden yetkililer, bir grup filin geçen yıl yaşam alanlarını terk ederek uzun bir yürüyüşe çıkıp, birçok yerleşim yerinden geçerek maddi zarara neden olmasının ardından, ileride yaşanabilecek benzer durumlar için önlem aldı.

Yetkililer, geçen hafta salı günü yaptıkları açıklamada eyaletin Jinghong bölgesinde filler için yaklaşık 670 bin metrekarelik bir yemek alanı oluşturduklarını söyledi.

Kurulan bölgede 38 bin tane muz ağacı ve farklı noktalarda tuzlu su alanları yer alıyor. Yetkililer böylece hayvanların gerekli besinleri ve mineralleri alabileceğini belirtti.

Jinghong'un ormanlardan sorumlu biriminden Cha Wei, "Proje, Asya fillerinin yaşam alanlarının kalitesinin iyileştirilmesi ve gıda kaynaklarının zenginleştirilmesini amaçlıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, "Çalışmalar tamamlandığında filler bu bölgede yemek yiyebilecek. Böylelikle köylerde yemek aramalarına gerek kalmayacak ve çiftçilerin ekinleri de zarar görmeyecek" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl esrarengiz bir şekilde Şişuangbanna bölgesinden 17 tane fil yola çıkmış, yaklaşık 17 ay boyunca neredeyse 500 kilometre yol kat ederek birçok yerleşim bölgesinden geçmişti.

Filler, uzun yürüyüşleri sırasında etrafta en az 6,8 milyon Çin Yuanı (yaklaşık 9 milyon TL) hasara neden olmuştu.

Görüntüleri viral olan fillerin neden böyle bir yürüyüşe çıktığına dair bilim insanları net bir açıklamada bulunamamıştı.

Kimi uzmanlar insanların fillerin yaşam alanlarını yok ettiği için hayvanların yemek bulmakta zorlandığını, bu yüzden yer değiştirmek zorunda kalmış olabileceğini söylemişti.



Independent Türkçe, SCMP

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU