Amerikan yerlileri, kutsal mağaralarının açık artırmada satılmasına tepki gösterdi

"Sistina Şapeli'ni açık artırmaya çıkarmak gibi"

Teksas A&M Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalarda mağaradaki çizimlerin en az 1000 yıllık olduğu belirtilmişti (AP)

ABD'de yerlilerin kutsal kabul ettiği bir mağara açık artırmada satılınca tepki topladı.

Missouri eyaletindeki Warrenton bölgesinde "Resim Mağarası" adıyla bilinen mağara ve çevresindeki 175 bin metrekarelik alan, salı günü düzenlenen açık artırmada 2,2 milyon dolara (yaklaşık 18,5 milyon TL) satıldı.

Selkirk Auctioneers & Appraisers adlı müzayede evinin direktörü Bryan Laughlin, araziyi satın alan kişinin adının gizli kalmasını istediği belirtildi.

Satışa çıkarılmadan önce arazi 1953'ten beri St. Louis bölgesinde yaşayan ve alanı genelde avlanmak için kullanan bir aileye aitti.

Öte yandan içinde tarihöncesi dönemden kalma 290 hiyeroglif sembol bulunan mağara, Amerikan yerlileri Osage Halkı için kutsal bir bölge.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osage topluluğu yayımladığı açıklamada müzayede sonucunu kendileri için "gerçekten çok üzücü" olduğunu belirtti.

Açıklamada, "Atalarımız bin 300 yıl önce bu bölgede yaşadı. Burası bizim toprağımızdı. Resim Mağarası da dahil Missouri ve Illinois boyunca yüzbinlerce atamız toprak altında gömülü" ifadeleri yer aldı.

Washington Üniversitesi'nde antropoloji bölümünde çalışan Carol Diaz-Granados ve Osage sözlü tarihi uzmanı eşi James Duncan, açık artırmaya karşı çıktı.

"Amerikan yerlilerine ait kutsal bir alanı açık artırmaya çıkarmak gerçekten çok yanlış bir mesaj veriyor" ifadelerini kullanan Diaz-Granados, "Bu Sistina Şapeli'ni açık artırmaya çıkarmak gibi" dedi.

Diaz-Granados, "Bu onların mağarası, onların kutsal tapınağı ve onlara geri verilmeli" diye ekledi.



Independent Türkçe, Guardian, Chicago Sun Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU