Kabil Havalimanı'ndaki işlerine dönen Afgan kadınlar yaşadıklarını anlattı

Taliban'ın başkente girmesinden önce 80'i aşkın kadının çalıştığı havalimanında şimdi 12 kadın görev yapıyor

Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'e 15 Ağustos'ta girmişti (AFP)

Taliban'ın kontrolü ele geçirdiği Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda bazı kadın çalışanlar işe geri döndü.

Örgüt, iktidarı ele geçirmesinin ardından kadın haklarına dair ılımlı mesajlar vermişti. Kadınların çalışmasına ve eğitim görmesine "şeriat yasalarına göre" izin verileceği duyurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Afganistan'daki Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Birimi Temsilcisi Alison Davidian, geçen hafta Taliban'ın "kadın haklarına saygı" sözünü ihmal ettiği uyarısında bulunmuştu.

Davidian, Taliban'ın kadınlar konusundaki tavrının hala açık olmaması yüzünden halkın "inanılmaz bir korku" içinde yaşadığını vurgulamıştı.

Örgütün Kabil'e girmesinden önce 80'i aşkın kadının çalıştığı havalimanındaysa şimdi 12 kadın görev yapıyor.

Fransız haber ajansı AFP bu kadınlardan bazılarıyla görüşerek neler yaşadığını öğrendi.

Bu kişilerden biri olan Rabia Cemal, kadınların kendi güvenliği için evde kalması gerektiği yönündeki açıklamalara rağmen başka şansı olmadığını söyledi:

Paraya ihtiyacım var çünkü aileme bakıyorum. Evde gerginlik vardı. Kötü hissetmiştim. Şimdi daha iyiyim.

Üç çocuk annesi 35 yaşındaki kadın, Taliban dur diyene kadar çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Havalimanında kadın yolcuları kontrol eden ekibin üyelerinden biri olan Rabia'nın 49 yaşındaki ablası Kudsiye Cemal, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin kendisini "şoke ettiğini" ifade etti. 5 evladına tek başına baktığını kaydeden Kudsiye, şöyle konuştu:

Çok korkmuştum. Ailem de benim için endişendi. Geri dönmememi söylediler. Ama şimdi mutluyum ve rahatım. Şu ana kadar bir sorun yaşamadım.

Adının Zala olduğunu söyleyen bir başka işçiyse Taliban'dan önce Fransızca eğitimi aldığını ve Fransa'ya gitmek istediğini kaydetti. Fransızca "Günaydın. Beni Paris'te götürün" ifadesini kullanan Zala, "Ama şimdi değil. Artık havalimanındaki son kadınlardan biriyim" diye ekledi.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU