Prens Charles'ın vakfına açılan soruşturmada yeni iddia: "Kara para aklayan Rus bankerden bağış alındı"

Vakıflardan birinin etik kurulu, bağışı reddettikten sonra başka bir kuruma yönlendirdi

Prens Charles, eğitim amaçlı hayır kurumu Prens Vakfı'nı 1986'da kurmuştu (Reuters)

Prens Charles, daha önce kara para aklamaktan suçlu bulunan Rus iş insanının, kendisine ait hayır kurumlarına yarım milyon sterlin (yaklaşık 6 milyon TL) bağışlamaya çalıştığının ortaya çıkmasıyla yeni bir bağış skandalının ortasında kaldı.

Prens Charles, Prens Vakfı'na (Prince's Foundation) 535 bin sterlin (yaklaşık 6 milyon TL) bağışlamasının ve pandemi karantinaları sona erince tahtın varisiyle yüz yüze görüşmeyi teklif etmesinin ardından 51 yaşındaki bankacı Dmitry Leus'a geçen yıl yapmacık bir teşekkür mektubu yazmıştı.

Fakat vakfın etik kurulu, Leus'un anavatanı Rusya'da kara para aklamaktan hüküm giydiğini öğrenince, daha sonra bu mahkumiyet kararı bozulmuş olsa da parayı kabul edemeyeceklerine karar vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak kurul, 6 haneli bağışı iade etmek yerine başka bir vakfa yönlendirilmiş gibi görünüyor. The Sunday Times'ın haberine göre Prens Vakfı'nın Genel Müdür Yardımcısı Chris Martin, Leus'a bağışının Prens Charles'ın diğer bir hayırı kurumu Çocuklar ve Sanat'a (Children & the Arts) devredildiğini söyledi.

Bu vakıfsa parayı aldığını reddederken, aslında tasfiye sürecinde olduğunu açıkladı.

Gün yüzüne çıkan bilgiler, tahtın varisinin en güvenilir yardımcısı Michael Fawcett'ın istifa etmek zorunda kalmasından bir hafta sonra geldi. Fawcett'in, Prens Charles'ın hayır kurumlarına 1,5 milyon sterlin (yaklaşık 2 milyar TL) bağışta bulunan bir Suudi milyarderin Britanya İmparatorluk Nişanı almasını sağladığı iddia edilmişti.

The Sunday Times'a göre Leus, bir aracının kendisine bir İskoç şatosunda Prens Charles'la özel bir görüşme yapacağına dair söz vermesinin ardından bağışta bulundu.
 


Ayrıca haberde, Fawcett'ın bankacıya itibarını nasıl artıracağıyla ilgili tavsiyelerde bulunduğu ve onu bağış yapabileceği diğer hayır kurumlarının yöneticileriyle tanıştırdığı bildirildi.

Prens Vakfı, şimdi Leus'la ilişkilerine dair soruşturma başlatırken, Clarence House'tan gazeteye yapılan açıklamada, "Galler Prensi vakıfta şu anda devam eden soruşturmayı tamamen destekliyor" dendi.

Ancak bu, vakfa yönelik resmi soruşturmayı başlatan İskoç Yardım Vakıflarını Denetleme Kurumu'nu (Scottish Charity Regulator -OSCR) teskin etmeye yetmedi.

OSCR yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Her zaman hayır kurumunun çıkarları doğrultusunda hareket etmek ve bunu yaparken yasal görevlerine riayet etmek, hayır kurumunu yöneten ve denetleyen tüm mütevellilerinin sorumluluğudur.

Özellikle tüm fonların hayır kurumunun amaçları doğrultusunda harcanmasını ve hibelerin ya da bağışların belirlenen koşullara uygun şekilde kullanılmasını sağlamalıdırlar. Hayır kurumunun bize verdiği bilgileri tam olarak değerlendirdikten sonra, eğer böyle bir gereklilik varsa, sonraki uygun adımların neler olduğuna karar vereceğiz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU