MI5 Genel Müdürü McCallum'dan terör uyarısı

Ken McCallum, Taliban'ın Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçirmesinin, Birleşik Krallık'taki aşırılık yanlılarını cesaretlendirmiş olabileceği konusunda uyardı

Birleşik Krallık iç istihbarat servisi MI5'in Genel Müdürü Ken McCallum / Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık iç istihbarat teşkilatı MI5 Genel Müdürü Ken McCallum, 10 Eylül Cuma günü yaptığı açıklamada Birleşik Krallık'a yönelik terör tehdidinin 'gerçek olduğunu ve kalıcı hale geldiğini' söyledi.

Independent Arabia'nın haberine göre Ken McCallum, Taliban'ın Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçirmesinin, Birleşik Krallık'taki (BK) aşırılık yanlılarını cesaretlendirmiş olabileceği konusunda uyardı.

McCallum, BBC'ye verdiği demeçte teşkilatının polisle iş birliği içinde, son yedi yılda toplam 31 saldırı planını engellediğini, söz konusu saldırı teşebbüslerinin esas olarak radikal İslamcılar ve aşırılık yanlısı sağcılar tarafından planlandığını belirtti.

Ayrıca Kovid-19 salgınıyla mücadelede getirilen kısıtlamalar süresince, son iki yılda altı saldırı planının engellendiğini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

El-Kaide tarafından New York'taki İkiz Kuleler'e ve Washington'daki Pentagon binasına düzenlenen 11 Eylül saldırılarının yıldönümü öncesinde konuşan McCallum "Birleşik Krallık'a yönelik terör tehdidinin gerçek ve kalıcı olduğunu söylemekten üzüntü duyuyorum" ifadesini kullandı.

MI5 Genel Müdür McCallum, Taliban'ın geçtiğimiz ay Afganistan'da iktidarı ele geçirmesine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:

Afganistan'daki olayların, aşırılık yanlılarını cesaretlendireceği ve yüreklendireceği konusunda şüphe yok. Kurumumun temel hedefi bu ve benzeri tehlikelere karşı sürekli hazır olmaktır.


McCallum açıklamasında ayrıca terör tehdidinin bir gecede sona ermeyeceği, son gelişmelerin İngiltere'deki ve diğer ülkelerdeki aşırılık yanlılarına psikolojik destek ve moral verilebileceği konusunda da uyarıda bulundu.

AFP

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için Independent Arabia'dan çeviren: İsmail Kaça

 

DAHA FAZLA HABER OKU