Hava tahliyesi vizesi alamayan Britanyalı eski asker 400 Afganla birlikte Afganistan'dan kaçmaya hazırlanıyor

Eski koruma Taliban kontrolündeki bölgelerden geçilecek "uzun bir yolculukla" karşı karşıya

Ben Slater, gidecekleri ülkede Birleşik Krallık'ın kendilerine yardımcı olmasını umuyor (The Telegraph)

Eski bir Britanya askeri kendi personeli de dahil yüzlerce Afganla birlikte Taliban kontrolündeki topraklardan geçerek Afganistan'dan kaçmaya hazırlanıyor.

Ben Slater'ın Birleşik Krallık (BK) hükümetinden hava tahliyesi için gerekli vizeleri almadığından ülkeden kendi yöntemleriyle çıkmayı planladığı bildiriliyor.

Yurtdışındaki Britanya büyükelçilerinin koruması olarak çalışan 37 yaşındaki eski asker The Telegraph'a, hükümetin kendisini “büyük hayal kırıklığına uğrattığını” söyledi.

Afganistan'ın önceki haftalarda Taliban'ın eline geçmesinden bu yana binlerce Britanya vatandaşı ve Afgan müttefiki Afganistan'dan tahliye edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK askeri ve diplomatik personelinin son mensuplarının cumartesi gecesi Kabil Havalimanı'ndan ayrılmasıyla II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük tahliye görevi sona erdi.

Kraliyet Askeri Polisi için çalışan Slater'ın BK'nin havadan tahliye programında düzinelerce tahliyeye destek verdiği bildirildi.

The Telegraph'ın haberine göre eski asker, yetkililerden kendisinin ve Nomad Concepts Group çalışanlarının tahliyesini organize etmelerini istedi fakat vize alamadı.

Gazeteye göre Slater şimdi Afganistan'dan kara yoluyla ayrılmak için kendi operasyonunu başlattı ve çoğunluğu kadın olan 50 personeli de dahil 400 Afganistan yurttaşıyla ülkeden kaçmaya çalışacak.

Slater, The Telegraph'a bunun "uzun bir yolculuk" olacağını söyledi.

"Diğer tarafta FCDO'nun (Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi) vizelerimizi hazırlayacağını veya en azından savunmasız personelimizin erişimine izin vermek için varacağımız ülkedeki Dışişleri Bakanlığı'yla konuşacağını umuyorum" diye ekledi.

Dışişleri Bakanı Dominic Raab, halen ülkede bulunan BK yurttaşlarının sayısının "birkaç yüz kadar" olduğunu söyledi.

Raab, Taliban iktidarı ele geçirdikten sonra BK'nin kaç Afgan'ı hava yoluyla güvenli bir yere taşımayı başaramadığına dair "kesin" bir sayı veremedi.

Dışişleri Bakanı ayrıca insanların bir sınıra kaçarak Afganistan'dan ayrılmasının "zorlayıcı" olacağını söyledi.

Sky News'e konuşan Raab, şu ifadeleri kullandı:

Taliban'ın aleni güvencelerini çok net bir şekilde gözetiyoruz, bunları bize iki taraflı olarak verdiler, başka ülkelere de öyle. Ve şimdi bunu bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla sağlamlaştırdık; sadece kendi yurttaşlarımız için değil, ayrılmak isteyen Afganlar için de, özellikle savunmasız olanlar için güvenli geçişe izin vermeli.

Görüş almak üzere FCDO'yla irtibata geçildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU