500'den fazla yolcu alabilen C-130'la Kabil'den 1 kişi tahliye eden Japonya tepki çekti

Japonya ayrıca ABD'nin talebi üzerine bir gün önce sadece 14 Afgan hükümet yetkilisini tahliye etmişti

31 Ağustos 2021'de İspanya'nın güneyinde yer alan Rota'daki Rota deniz üssünde Kabil'den gelen tahliye uçuşunun ardından ABD hava kuvvetlerine ait bir uçaktan inen mülteciler. Japonya, C-130 uçağında sadece bir yolcu tahliye ettiği için sertçe eleştirildi (AFP)

Japonya, yerel haberlere göre 27 Ağustos'ta 500'den fazla yolcu alabilen C-130 uçağıyla Kabil'den sadece bir kişiyi tahliye edince eleştirilerin hedefi oldu.

Kyodo News, uçaktaki Japon uyruklu kişinin Kabil'de bir işletme sahibi olan ve aynı zamanda haber kuruluşunun Kabil bürosu için serbest gazetecilik yapan 57 yaşındaki Hiromi Yasui olduğunu aktardı.

Tokyo geçen haftaki C-130 uçuşunun da işaret ettiği yetersiz tahliye planları nedeniyle eleştiriliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Asahi Shimbun gazetesi, Japonya Öz Savunma Kuvvetleri'nin aynı zamanda ABD'nin talebi üzerine bir gün önce 14 Afgan hükümet yetkilisini tahliye ettiğini bildirdi.

Yetkililer Öz Savunma Kuvvetleri tarafından Kabil'den uçakla tahliye edilip Pakistan'a götürülmüştü.

Japonya, 500 Japon yurttaşının yanı sıra Japon Büyükelçiliği ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı için çalışan birkaç yüz yerel Afgan'ın da tahliye edileceği düşüncesiyle tahliye görevi için üç uçak göndermişti.

Perşembe günü Kabil Uluslararası Havalimanı'nın dışında 170'den fazla kişinin ölmesine sebep olan büyük bir canlı bomba saldırısı gerçekleşirken Amerikan birliklerinin gözetimindeki otobüslerin tahliye edilecek bu kişileri topladığı bildiriliyor.


Japon yetkililer halen Afganistan'da bulunan Japon uyrukluların kesin sayısı hakkında bilgi vermeyi reddetti.

Japonya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Yerel durumu ve ilgili ülkelerin hareketlerini göz önünde bulundurarak Afganistan'daki personelimizi geçici olarak yakındaki bir ülkeye taşımaya karar verdik" ifadeleri kullanıldı. Bakanlık sözcüsü şunları ekledi:

Japon yurttaşlarının ve yerel personelin güvenliğini sağlamak ve tahliyelere yardım etmek için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.

Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Taliban'ı Afganistan'dan ayrılmak isteyenlerin güvenli geçişine izin vermeye çağıran bir kararı kabul etti.

Son ABD birlikleri Kabil'den ayrılırken Merkez Komutanlığı Başkanı General Kenneth McKenzie "halihazırda Kabil havalimanında bulunan 73 uçağın 'silahsızlandırıldığını" ve "bu uçakların bir daha asla uçamayacağını... artık kimse tarafından kullanılamayacağını" söyledi.

Japonya Savunma Bakanı Nobuo Kishi, salı günü Öz Savunma Kuvvetleri'nin kurtarma görevinden çekilmesini emretti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/japan

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU