“Saygısız” Çernobil selfieleri paylaşan Instagram fenomenleri topa tutuldu

HBO’nun Chernobyl dizisinden sonra bölgeye turist yağıyor

Sosyal medyada içerik paylaşmak için tarihin en büyük nükleer trajedisinin gerçekleştiği Çernobil'e akın eden Instagram kullanıcıları eleştiri yağmuruna tutuldu.

Sovyet Ukrayna’sında 1986’da yaşanan nükleer felakete odaklanan Chernobyl mini dizisinin ardından, Belarus sınırı yakınlarındaki bölgeye ilgi hızla arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HBO’nun felaketle aynı ismi taşıyan dizisinden sonra Google’daki Çernobil aramalarında ciddi bir artış görüldü.

Felaketin yaşandığı “hayalet şehir” Pripyat’a ziyarete gelen Instagram fenomenleri burada saygısız ve provokatif pozlar verdiği gerekçesiyle yoğun tepki aldı.

Fenomenler, yıkık dökük yapıların arasında ve patlamadan dolayı hiç kullanıma açılamamış dönme dolabın önünde zıplayarak veya gülerek poz verdi ve fotoğraflarını #Chernobyl hashtagiyle sosyal medyada paylaştı. 
 


Duruma tepki gösteren bazı sosyal medya kullanıcıları fotoğrafları “saygısız” bulduğunu belirtti.

Alandaki paslanmış bir salıncakta sallanarak poz veren sarışın bir kadınla, dönme dolabın önünde bacağıyla tekme atma pozu veren bir adamın fotoğrafını eleştiren “lettipop” adlı bir Twitter kullanıcısı, “Instagram’da Çernobil lokasyonunu kullanarak fotoğraf arattığınızda bu tür şeyler görüyorsunuz. Sizleri bilmem ama ben böyle bir alan gördüğümde günlerce göz yaşlarına boğulurum. Mideniz böyle fotoğraflar çekmeyi nasıl alıyor hiç anlamıyorum” diye yazdı. 
 


Eleştiri, Twitter’da yaklaşık 7 bin beğeni aldı.

Çernobil nükleer felaketi, şimdilerde terk edilmiş Pripyat şehrinde 1986 yılının 25-26 Nisan gecesinde rutin bir güvenlik testi sırasında meydana gelmiş ve binlerce kişi havaya saçılan radyoaktif materyaller sonucu hayatını kaybetmişti.

Felaketin üstünden 33 yıl geçmesine rağmen hiçkimsenin yaşamadığı Pripyat’ın önümüzdeki yüzyıllar boyunca da radyasyon kalıntılarından ötürü yerleşim yeri olamayacağı belirtiliyor.

Ancak, yasak kuşaktan ötürü 30 yıldan fazla süre boyunca neredeyse hiçbir insanın müdahale etmediği alan, 2011’de otoritelerin burayı ziyaret etmenin güvenli olduğunu duyurmasından beri kamuya ve ziyaretlere açık.  

Responsible Travel’in CEO’su Justin Francis, “Her yıl binlerce turist burayı ziyaret ediyor. Burada maruz kalacağınız radyasyon miktarı sadece uzun uçuşlarda maruz kaldığınız radyasyon kadar. Alanı ziyaret etmekteki esas tehlike radyasyon değil, buranın 30 yıldır güvenlik önlemleri alınmadan terk edilmiş halde bırakılmış olması ve buradan çalınan malzemelerdir. Bu yüzden gruplar halinde ve rehberinizin uyarılarını dikkate alarak gezin” diye konuştu.

 

 

Buraya tur düzenleyen rehberler yanlarında her zaman bir “Geiger” cihazı taşıyor ve radyasyon miktarını ölçüyor.

 

 

Reuters’a konuşan bir tur şirketi, mayısta yayın hayatına başlayan Çernobil mini dizisinden sonra rezervasyonlarda yüzde 40’lık bir artış yaşandığını söyledi.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU