Beyaz Saray: Afganistan'da kalan yaklaşık 100 Amerikalıyla iletişim halindeyiz

Beyaz Saray Genel Sekreteri Ron Klain'in açıklamaları Cumhuriyetçiler tarafından tepkiyle karşılandı

Beyaz Saray Genel Sekreteri Ron Klain (AFP)

Beyaz Saray, yönetimin Afganistan'daki ABD yurttaşlarını tahliye etmek için belirlediği son tarihin üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine rağmen yaklaşık 100 ABD yurttaşının ülkede kaldığını tahmin ediyor.

Pazar günü CNN'in State of the Union programına katılan Beyaz Saray Genel Sekreteri Ron Klain, "Kimliğini tespit ettiklerimizin hepsiyle düzenli iletişim halindeyiz" dedi.

Klain, Beyaz Saray'ın "önümüzdeki günlerde Katarlıların Kabil'den kalkan uçuşlara devam edebilmesini umduğunu" sözlerine ekledi.

Eğer devam ederlerse Amerikalıların bu uçuşlarda yer alıp alamayacağını elbette gözeteceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Klain, ABD ordusunun Afganistan'daki mevcudiyetinin 31 Ağustos'ta sona ermesiyle Özel Göçmen Vizesi sahibi binlerce Afgan'ın da geride kalması sorunundan bahsederek sözlerine devam etti. Bu Afganların çoğunun Taliban'ın hedefinde olduğu bildiriliyor.

Klain, yönetimin "[Afgan] Özel Göçmen Vizesi sahiplerini güvenle ülkeden çıkarmak için Afganistan'daki kaynakları ve bağlantılarıyla yakın iletişim içinde" olduğunu söyledi.

Genel Sekreter, "Bazılarının ülkeden kara yoluyla çıktığını biliyorum" diye de ekledi.

Onları hava yoluyla da ülke dışına çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özel Göçmen Vizesi olanları ülkeden çıkarmaya devam edeceğiz.

Klain "Afganistan'dan Amerikan yurttaşlarının, bu ülkede yasal daimi oturma iznine sahip olanların, diğer ülkelerin sakinlerinin ve birçok Afgan yurttaşının da aralarında bulunduğu 124 bin kişiyi getiren tarihi bir hava yoluyla tahliye gerçekleştirdik" diye ekledi.

Nihayetinde onları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yeniden iskan edeceğiz ve bu, Özel Göçmen Vizesi sahibi topluluğu kurtarmanın büyük bir parçası.

Cumhuriyetçi Ulusal Komite'nin RNC Araştırma hesabı, Klain'in yorumlarına sertçe yanıt veren bir gönderi paylaştı:

Biden'ın Genel Sekreteri Ron Klain, Afganistan'da kaç Amerikalının mahsur kaldığını, ordunun çekilmesinden bu yana kaçının ülkeden kaçtığını ve nasıl tahliye edileceklerini bilmiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU