Moderna, Japonya'daki Kovid-19 aşılarında bulunan yabancı maddeyi açıkladı: İnsan sağlığına zararsız paslanmaz çelik parçacıkları

Japonya'nın kullanımını durdurduğu Kovid-19 aşılarıyla ilgili açıklama yapan Moderna, aşılardaki yabancı maddelerin paslanmaz çelik parçacıkları olduğunu ve bunun insan salığına yönelik fazla risk taşımadığını belirtti

Fotoğraf: Reuters

ABD'li biyoteknoloji şirketi Moderna, Japonya'ya gönderilen bazı Kovid-19 aşılarının içinde yabancı madde tespit edilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Moderna, Japonya'da aşı dağıtımını yürüten Takeda ile yaptığı ortak açıklamada, söz konusu yabancı maddelerin paslanmaz çelik parçacıkları olduğunu ve bunun insan salığına yönelik fazla risk taşımadığını belirtti.

Bu büyüklükteki metalik parçacıkların aşı yapılan kolda kasa ulaşmasıyla birlikte yan etki yaratabileceği, ancak yan etkinin bunun ötesine geçmeyeceği vurgulanan açıklamada "Paslanmaz çelik kalp kapakçığı, eklem protezi ve ameliyatlardaki metal dikiş ve kelepçelerde rutin olarak kullanılmaktadır. Bu itibarla Japonya'daki aşı partilerinde tespit edilen bu parçacıkların enjekte edilmesinin tıbbi riski arttırmasını beklenmemektedir" ifadeleri kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada ayrıca, askıya alınan üç partiden birinde görülen kirlenmenin İspanya'daki üretici firma ROVİ Ecza Sanayi Hizmetleri'nin fabrikasındaki üretim bandında tespit edilen bir hatadan kaynaklandığının belirlendiği kaydedildi.

İki kişinin ölümü aşılarla bağlantılı mı?

Yetkililer, Japonya'daki kirlenmiş dozlarla aşılandıktan sonra hayatını kaybeden iki kişinin ölüm nedenini soruşturmaya devam ediyor.

Bilinmezlik sürerken, Moderna bugünkü açıklamasında şu ana kadar bu kişilerin ölüm nedeniyle ilgili aşılamayla bağlantılı bir kanıt bulunmadığını belirtti ve yabancı madde içeren aşılar ile ölümler arasındaki ilişkiyi "rastlantısal" değerlendirdİklerini bildirdi.

Japonya aşıların kullanımını durdurmuştu

Japonya geçen hafta ülkede çapında toplam 1,63 milyon Moderna aşısının kullanımını durdurmuştu.

Sağlık Bakanlığı, kullanımı durdurulan partideki dozlarla aşılanan iki kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU