Bakan Pakdemirli: 5 yangın söndürme uçağı alacağız

THK'nın elinde olan uçakların sertifikasının olmadığını söyleyen Pakdemirli, söz konusu uçaklarının bakımlarının uzun yıllardır yapılmadığını ayrıca bunun maliyetinin bir uçak parası kadar olduğunu söyledi

Fotoğraf: AA (arşiv)

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CNN Türk'te katıldığı programda orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Birçok şehirde çıkan yangınlara zamanında ve yeterli müdahale yapılmadığı yönünde gelen eleştirilere cevap veren Pakdemirli, "Çok sayıda yangınla aynı anda mücadele ettik gücümüzü bölmek zorunda kaldık" dedi.

Bakan Pakdemirli hava şartlarının da yangınla mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

Ormanın yeterli aracı yok mu yeterli insan kaynağı yok mu?' gibi sorular çıkıyor çok sayıda yangınla mücadele ettiğimiz zaman ister istemez ekiplerimiz ve gücünüzü bölmek zorundasınız. Bu gücü böldüğünüz zaman alacağımız netice biraz daha zaman alıyor, zaman zaman bir ara belki bir yere belki 20 helikopter göndermek varken 2 helikopter gönderip 5 saatte söndürmek zorunda kalıyorsunuz. 70 kilometreye varan hatta aşağı rüzgarla karşı karşıya kaldık yine nem yüzde 50'ler civarında. Ağır şartlar altında mücadelemizi bir an bir saniye bile bırakmadık ve mücadeleyi kazandık.

"THK uçaklarının sertifikası yok"

Bakan Pakdemirli, envantere 5 uçak bir de insanlı keşif uçağı kazandırılacağı bilgisini verdi.

Pakdemirli şöyle devam etti:

Bir ülkenin envanterinde 3 uçağı var. Bizim burada helikopterle ile ilgili kıt kanaat yok. Sağınıza solunuza döndüğünüz zaman helikopter kiralayabiliyorsunuz. Önümüzdeki aylarda 5 yeni uçak katılacak. Büyün hava araçlarını kiralamak daha mantıklı. İstediğimiz zaman istediğimiz kadar kiralayabiliriz. Ama 5 tane elimizin altında bulunsun. 2 senedir uçakların satın alınmasıyla ilgili çalışma devam ediyordu. Bu son yangınlarla süreç hızlandı.

Türk Hava Kurumu'nun uçaklarının uçabilirlik sertifikası olmadığını ifade eden Pakdemirli, "Bir uçağın uçması için uçabilirlik sertifikasına sahip olması lazım. Uçaklar 2-3 senedir zaten uçabilirlik sertifikası yok bakımları yapılmamış ve bu uçaklar pek de uçabilecek vaziyette değil. 27 ile 34 milyon dolar bir tanesini harcarsanız evet uçura biliyorsunuz zaten neredeyse bir yeni uçak parası vererek o uçaklar uçuyor" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU