Afganistan'da bırakılan İngilizce öğretmeni: Birleşik Krallık için çalıştığıma pişmanım

"Neden beni bırakıp kaçan ve burada yalnız bırakan kişiler için çalıştım?"

(AFP)

Afganistan'da terk edilen ve ülkesinde kontrolü tamamen ele geçiren Taliban'la karşı karşıya kaldığından tehlike altında olan eski bir İngilizce öğretmeni, Birleşik Krallık (BK) için çalıştığına "pişman olduğunu" söylüyor.

Önceki gece ABD'nin son tahliye uçağı Kabil havalimanından ayrılmasıyla 11 Eylül terör saldırılarından yaklaşık 20 yıl sonra Afganistan'daki Batı mevcudiyeti sona erdi.

Taliban militanları uçak havalanırken zaferlerini ilan etti ve havaya ateş açarak kutlama yaptı.

BK'nin son uçağı pazar günü kalkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Misilleme korkusuyla adını vermek istemeyen öğretmen, Afganistan'daki İngilizce derslerinin reklamının yapıldığı reklam panolarında yüzü olduğu için yeni rejim tarafından hedef alındığını söyledi.

BBC Radio 4 Today programına konuşan eski öğretmen "İngilizler için çalıştığıma pişmanım" dedi.

İnsanlara İngilizce dersi verdiğim için pişmanım. Neden beni bırakıp kaçan ve burada yalnız bırakan kişiler için çalıştım? Geçmişim bugünlerde bana zarar veriyor.

Beni arıyorlar çünkü derslerin reklamının yapıldığı reklam panolarında fotoğraflarım var. Ayrıca British Council için de çalıştım. Son 8 ya da 9 yıl boyunca BK için çalıştım.

Öğretmen, tahliye hakkı olan fakat BK ve ABD birliklerinin çekilmesinin ardından geride bırakılan binlerce risk altındaki Afgandan biri.

Yüzlerce Britanya ve Amerikan vatandaşı da mahsur kaldı.

BK Dışişleri Bakanı Dominic Raab, BK'nin kaç Afgan'ı hava yoluyla güvenli bir yere ulaştıramadığı konusunda "kesin" bir sayı veremediğini söyledi.

BBC'ye konuşan Raab şu ifadeleri kullandı:

Size net bir sayı vermem çok zor. Şunu söyleyebilirim ki, nisandan bu yana 5 binden fazla BK yurttaşının güvenliğini sağladık ve şimdi birkaç yüz (kaldı).

Öğretmen, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden kısa bir süre sonra Afganistan'dan kaçmaya çalıştığını fakat bir yol olmadığını ifade etti.

Tahliye programına başvurduğunu ama "cevap gelmediğini" söyledi, Pakistan vizesi alabildiğini fakat güvenli bir şekilde ülkeden ayrılamadığını sözlerine ekledi.

Dün gece en kötüsüydü.

Bütün gece boyunca, uyurken, silah sesleri duyuluyordu. Bu zihninizi yaralıyor. Benim kaderim de diğerleriyle aynı olacak.

Press Association'dan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU