Taliban: Kadınlar üniversiteye gidebilir ama sınıflarda erkek bulunmamalı

Taliban yeni eğitim sisteminin "kadın erkek karışık bir ortamda olmayacağını" söylüyor

Taliban yalnızca üniversitelerde değil, ilk ve orta öğretimde de karma eğitim olmayacağını açıkladı (AFP)

Dünya, kadın haklarını kısıtlayacağı düşünülen aşırılık yanlısı rejimin yeni kurallarını beklerken Taliban'ın yüksek öğretim bakan vekili Afgan kadınların üniversitede öğrenim görmesine izin verileceğini fakat erkeklerle aynı sınıfta bulunamayacaklarını ve erkek öğretmenlerden ders göremeyeceklerini duyurdu.

Taliban, iktidarının çerçevesini henüz tamamlamadı ama yeni kuralların İslami Şeriat kanunlarına dayanacağını açıkladı. Militan grup, kadınların okumasına ve çalışmasına izin vereceğini temin etse de ülkedeki geçmiş iktidarı kadınların ve azınlıkların haklarının ciddi şekilde kısıtlanmasına sahne olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban'ın yüksek öğretim bakan vekili Abdulbaki Hakkani, pazar günü Loya Jirga veya büyük şura olarak bilinen "yaşlılar" toplantısında "Afganistan halkı, kadın erkek karışık bir ortamda bulunmadan güven içinde, Şeriat kanunları ışığında yüksek öğrenimlerine devam edecek" dedi.

"İslami, milli ve tarihi değerlerimize uygun, öte yandan başka ülkelerle yarışabilecek makul ve İslami bir müfredat oluşturmak" için ders programlarında da değişiklikler yapılacağını ekledi.

Hakkani "erkeklerin kız çocuklarına öğretmenlik yapmasına izin verilmeyeceğini" de belirtti.
 


Taliban'ın ağustosta Kabil'de iktidarı ele geçirmesinden önce Batı destekli Eşref Gani hükümeti kadınların eğitim ve çalışma hakkı da dahil özgürlüklerini artırmıştı.

Fakat ülkenin muhafazakar kesimlerinde karma eğitim hâlâ norm haline gelmemişti.

Taliban'ın duyurusu, yeni rejimin öncekilerden farklı olduğunu iddia etse de kadınlar için daha katı kurallar getireceği gerçeğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Hak savunucuları, verilen sözlere rağmen Taliban savaşçılarının kadınların işlerine devam etmesine izin vermediğine dikkat çekti. Yeterli kadın öğretmen kadrosu yokluğunda, İslamcı rejimin dayattığı politikaların ceremesini kadınların ve kız çocuklarının çekmesi bekleniyor.

Afganistan, yüzde 63'ü 25 yaşın altında olup önceki acımasız rejimin yasalarını hatırlamayan ve Batı müdahalesinin mevcut olduğu son 20 yılda haklar açısından ilerleme kaydeden büyük bir genç nüfusa sahip.

Fakat yeni kurallara göre hayatlarının değişmesi bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/south-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU