Afganistan'ın kadın futbolcuları, farklı ülkelerden 6 kadının çabasıyla tahliye edildi

"6 kadındık. İnsan hakları savunucuları, futbol koçları ve bir program direktöründen oluşan bu rastgele grubunun başarılı olduğuna inanamıyorum"

Afganistan'ın kadın futbol takımı 2007'de kurulmuştu (AFP)

Afganistan’ın 86 kadın futbolcusu, farklı ülkelerden 6 kadının oluşturduğu bir grubun çabaları sonucunda Avustralya’ya tahliye edildi.

CNN International’ın haberine göre Taliban’ın başkent Kabil’e girerek ülkenin kontolünü ele geçirmesinin ardından Afganistan’ın ulusal kadın futbol takımının üyeleri, formalarını yakmak, sosyal medya hesaplarını silip saklanmak zorunda kaldı.

ABD’li emekli asker ve futbolcu Haley Carter, kadınların Afganistan’dan çıkmak için büyük zorluklara katlandığını ifade etti. Carter, kadınların Taliban militanları tarafından şiddete uğradığını, silahla vurulmaktan son anda kurtulduğunu ve tahliye edilebilmek için kanalizasyondan geçtiğini aktardı.

Yaşananları Twitter hesabından paylaşan Carter, "Sınırlı erzakla iki gün yol gittiler ve üç gece kamp kurdular, sahadaki durum vahim" diye yazdı.

 


Carter ve Afganistan’ın eski kadın futbol kaptanu Khalida Popal, Afgan sporcuları ve ailelerini Avustralya'ya göndermek için acil durum koalisyonu kurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koalisyona insan hakları savunucuları Alison Battisson ve Kat Craig, Afganistan’ın eski kadın futbolu koçu Kelly Lindsey ve olimpik yüzücü Nikki Dryden katıldı.

Carter’ın aktardığına göre Birleşik Krallık, Avustralya, ABD ve Afganistan gibi farklı ülkelerde doğup büyümüş 6 kadından oluşan bu ekip, Afgan kadınların ülkeden tahliye edilmesi için "gece gündüz" çalıştı.

Ülkeden çıkmayı başaran kadınlar, kaçışın tüm bu çabalara rağmen "mucizeden başka bir şey olmadığını" ifade ediyor.

Carter, "6 kadındık. İnsan hakları savunucuları, futbol koçları ve bir program direktöründen oluşan bu rastgele grubunun başarılı olduğuna inanamıyorum" dedi:

O kadınları dışarı çıkarabilmek için tüm ağlarımızı ve kaynaklarımızı kullandık.
 

Tahliye başarılı olduktan sonra gözyaşlarını tutamadığını aktaran Carter, " Başardıklarımız için inanılmaz derecede müteşekkiriz ama yapamadıklarımız için kalbimiz paramparça" diye konuştu.
 

210828095133-03-haley-carter-football-afghanistan-exlarge-169.jpg
Kadın futbolcuların tahliye uçağına bindiği anlar kameralara böyle yansıdı (Haley Carter)


Carter, Afganistan Ulusal Kadın Takımı’na Nisan 2016'da yardımcı antrenör olarak katılmıştı.

Takım 2007’de bir araya gelmiş, acemi bir ekipten oluşuyordu ama Carter, ekibin sahada birkaç gol atmaktan daha fazlasını yapmayı görev edindiğini ifade ediyordu:

Uluslararası düzeyde rekabet edebilecek bir futbol takımı yaratmak istedik. Ama hepimiz bu çabanın futboldan çok daha büyük bir şey olduğunu biliyorduk. Onlara sporu kullanarak evden dışarı çıkma, eğitim alma fırsatı verdik.

Takımın 2016'da Danimarka'ya giden eski kaptanı Khalida Popal, futbolcuların Taliban’la birlikte karşı karşıya kaldığı durumu ise şöyle anlatmıştı:

Bizi alacaklar ve onların kölesi olarak kalacağız. Bunu istemiyoruz ve önce bizi öldürmelerini umuyoruz.

 

Independent Türkçe, CNN International, She The People

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU