Almanya'da Ziraat Bankası'na özel yetkili genel müdür atanıyor

Alman Bankacılık Denetleme Kurulu, Ziraat Bankası International AG'ye genel müdür atamaya hazırlanıyor

Fotoğraf: AA

Merkezi Frankfurt kentinde bulunan Ziraat Bank International AG'ye denetimden sonra ortaya çıkan usulsüzlükler nedeniyle Alman BDDK'si olan BaFin tarafından bankaya özel yetkili bir genel müdür atanması gündemde.

Bankaya daha önce Alman bankacılık tarihinde daha önce görülmemiş yasaklarla, kısıtlamalar getirilmiş ce ağır para ceazları kesilmişti.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre atanacak genel müdür bir tür kayyım gibi çalışacak. Uygulamanın Almanya'daki 50 yıllık bankacılık tarihinde de bir ilk olacağı kaydedildi.

Tamamen dokunulmaz ve herhangi bir parti, grup ya da iş dünyasının etkisinden uzak şekilde görev yapacak genel müdür BaF'in dışında kimseye hesap vermeyecek ve görevden alınamayacak.

Genel müdür, bir Alman, Türk ya da bir finans denetleme şirketi de olabilecek.

Bankada devam eden denetimlerin sonucunda Alman denetleme kurumu BaFin'in bankaya karşı yargı yoluna gitmesi ayrıca yeni cezalar kesmesi de gündemde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye ilan yoluyla genel müdür arıyor

Öte yandan BaFin'in özel yetkili genel müdür göndermesini engellemek isteyen Türkiye'nin, 'headhunter' adı verilen özel üst düzey personel bulan şirketleri görevlendirdiği, onların da çeşitli kişilerle temasa geçip 'Ziraat'e ilan yoluyla genel müdür aramaya başladığı' ifade edildi.

Bu arada Türkiye'nin gönderdiği 4 genel müdür adayının da, 'risk yönetimini bilmemesi, Avrupa'da hiç çalışmamış olması, krediler alanında tecrübesinin olmaması, bankacılıkla ilgili bilgisinin bulunmaması' gibi nedenlerle reddedildiği belirtiliyor.

Bankaya kesilen cezalar

Bankaya daha önce kesilen cezalar şöyle:

1) 'Büyük miktarlarda kredi' verme yasağı getirdi. Artık Türkiye'den ipotek karşılığı milyonlarca euroluk krediler verilemeyecek.

2) Bankanın yüksek miktarlarda mevduat alması, piyasa üzerinde faiz vermesi yasaklandı.

3) Kurul, yönetimi uyardı ve Türkiye'deki Ziraat Bankası tarafından çeşitli aralıklarla gönderilen dört genel müdürü de reddetti.

4) BaFin tüm bankacılık işlemlerinde bankanın daha fazla öz sermaye kullanımını kararlaştırdı ve idari işlemler için özel maddi garantiler talep etti.

5) Bankaya yüksek miktarda para cezası kesildi.

 

 

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU