Çin'de 6 ve 7 yaşındaki öğrencilere sınav yapılması yasaklandı

Eğitim Bakanlığı, öğrenciler üzerinde, küçük yaştan itibaren kurulan baskının, çocukların "zihinsel ve fiziksel sağlıklarına zarar verdiğini" söyledi

Çin'de çocuklar, 18 yaşında üniversite sınavına girene kadar yoğun sınav dönemlerinden geçiyor (AFP)

Çinli yetkililer ülkenin rekabetçi eğitim sisteminin öğrenciler ve ebeveynler üzerindeki baskısını hafifletmek için yeni bir reform tasarladı. Pekin’in bugün duyurduğu yeni reform, 6 ve 7 yaşındaki öğrencilere yazılı sınav yapılmasını yasakladı.

Çin'in sınav odaklı sistemi, öğrencilerin birinci sınıftan itibaren sınavlara girmesini gerektiriyordu. Bu sınavlardan alınan puanlar, 18 yaşına gelen öğrencilerin üniversiteye gidebilme şansını etkiliyordu.

Ancak yeni yönergede Eğitim Bakanlığı, "öğrenciler üzerine aşırı yük bindiren ve büyük sınav baskısına neden olan sık sınavları" iptal etti.

Bakanlık, öğrenciler üzerinde, küçük yaştan itibaren kurulan baskının, çocukların "zihinsel ve fiziksel sağlıklarına zarar verdiğini" söyledi.

Yönetmelik ayrıca zorunlu eğitimin ileri yıllarında yapılan sınavları da belirli bir dönemle sınırlandırdı. Ancak ortaokullarda ara sınav ve deneme sınavlarına izin verileceği belirtildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

İlkokul birinci ve ikinci sınıfların kağıt üzerinde sınava girmelerine gerek kalmayacak. Diğer sınıflar için her dönem bir final sınavı düzenlenebilir. Ortaokul için ara sınavlara izin verilecek.

Bu önlemler, aslında dershaneleri de kapsayan daha geniş eğitim reformlarının parçası. Çin’de ebeveynler dershaneleri çocuklarının eğitimi için önemli bir yol olarak görüyor.

Çin’de yaklaşık 100 milyar dolarlık bir özel ders sektörü bulunduğu ifade ediliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak hükümet, temmuz ayında sektörü büyük ölçüde gerileten bir adım atmış ve ülkedeki tüm özel ders şirketlerine kar amacı gütmeyen kuruluşlara dönüşmeleri talimatını vermişti.

Ayrıca özel ders kurumlarının hafta sonları ve tatillerde temel dersleri vermesi de yasaklanmıştı.

Yetkililer bu reformlarla birlikte ülkedeki eğitim eşitsizliğini azaltmayı hedefliyor. Zira orta sınıf mensubu ebeveynler, çocuklarını en iyi okullara göndermek için özel derslere her yıl yüklü miktarda para yatırıyor.

Şanhay merkezli danışmanlık firması Oliver Wyman'ın ortağı ve Asya eğitim sorumlusu Claudia Wang, Çin’deki özel ders sektörünün durumunu şöyle açıklıyor:

Bu kadar güçlü bir özel ders kültürüne sahip başka bir ülke yok.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC 

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU