Kovid-19'un kökenlerine dair yeni bir rapor yayımlandı: Biden, Çin'i yerden yere vurdu

ABD Başkanı Joe Biden mayısta Kovid-19 aşılarının dağıtımına dair Beyaz Saray'da basın toplantısı yapmıştı (AP)

ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal İstihbarat Direktörü kendisine Kovid-19'un kökenlerine dair bir rapor hakkında bilgi verdikten sonra Çin Halk Cumhuriyeti'ni (ÇHC) şeffaflık eksikliği nedeniyle eleştirdi.

Biden, "Pandemi hala yeniyken, ÇHC'den bu bilgileri hızla almaya ihtiyacımız vardı," dedi.

Dünya cevaplar hak ediyor ve onları alana kadar rahat etmeyeceğim. Sorumlu milletler, dünyanın geri kalanına karşı bu tür sorumluluklardan kaçmaz.

Ulusal İstihbarat Direktörü, raporunun sınıflandırılmamış versiyonunu cuma günü yayımladı. Biden, İstihbarat Teşkilatı'na virüsün kökeni hakkında 90 günlük bir rapor hazırlamasını emretmişti.

Ancak raporun özeti, virüsün kökenlerinin hala belirsiz olduğunu gösterdi ve Çin'in verdiği bilgilerdeki muallaklığa da atıfta bulundu.

Raporda "Mevcut tüm istihbarat raporlarını ve diğer bilgileri inceledikten sonra, İstihbarat Teşkilatı, Kovid-19'un en olası kaynağı konusunda bölünmüş durumda," dendi.

Bütün kurumlar iki hipotezin makul olduğunu değerlendiriyor: Enfekte bir hayvana doğal maruz kalma ve laboratuvar kaynaklı bir olay.

Aynı zamanda, İstihbarat Teşkilatı, Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsünün biyolojik bir silah olarak geliştirilmediğini değerlendirdi ancak iki kurum olumlu ya da olumsuz bir karar vermek için yeterli kanıt olmadığına inanıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak İstihbarat Teşkilatı içindeki tekil gruplar arasında başka değerlendirmeler de vardı. Topluluğun 4 unsuru ve Ulusal İstihbarat Konseyi, ilk enfeksiyonun muhtemelen virüslü veya benzeri bir hayvana doğal maruziyetten kaynaklandığını "düşük güvenle" değerlendirdi.

Bu arada, topluluğun bir unsuru, ilk insan enfeksiyonunun, muhtemelen laboratuvarla bağlantılı ve Wuhan Viroloji Enstitüsü'nün müdahalesi, hayvanlara yönelik muamele veya deney yapma içeren bir olaydan kaynaklandığı konusunu "orta derecede bir güvenle" değerlendirdi.

Ancak teşkilatın üç kurumu, enfeksiyona bir hayvan enfeksiyonunun mu yoksa bir laboratuvar olayının mı neden olduğu konusunda hemfikir olamadı.

Şeffaflığın olmaması, Kovid-19'un kökenlerine dair çok az kesin cevap verilmesi anlamına geliyor.

Açıklamanın özetinde, "İstihbarat Teşkilatı ve küresel bilim topluluğu, en erken Kovid-19 vakalarından alınmış klinik örneklerden veya epidemiyolojik verilerin tam bir kavrayışından yoksundur," dendi.

İlgili bir alan veya mesleki maruziyet belirleyen en erken vakalar hakkında bilgi alırsak, bu bilgi hipotez değerlendirmemizi değiştirebilir.

Biden, ABD'nin Çin'e bilgi paylaşımı gibi bilimsel normlara ve standartlara riayet etmesi için baskı yapmaya devam edeceğini söyledi.

Bu küresel trajedinin tam ve şeffaf bir muhasebesini almalıyız. Daha azı kabul edilemez.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU