Kılıçdaroğlu: Hacı Bektaş Veli'nin çağlar ötesinden söyledikleri bugün kainatın evrensel kurallarına dönüşmüş durumda

"O elinde kılıç değil aydınlanmanın meşalesini taşımıştır. Yaşamı boyunca hep hakkı ve adaleti savunmuştur"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı etkinlik alanında düzenlenen "Serçeşme Hünkar Hacı Bektaş Veli Festivali"nde vatandaşlara hitap etti / Fotoğraf: Twitter @CHPfotograf

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul'da düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli Anma Etkinliği’nde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bugün hep birlikte bir Anadolu erenini, bir bilgeyi, hoşgörüyü, insanı ve doğayı sevmenin erdemini bize anlatan bir Anadolu bilgesini anıyoruz” diyerek sözlerine Başlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, aklı kullanmanın, doğruyu bulmanın ve inançta derinleşmenin yolunu, yani tasavvufu onun öğrettiğini söyledi.

Anadolu’da 3 tasavvuf yolu olduğunu ve bunlardan ilkinin Hacı Bektaş tarafından takip edilen "akıl yolu" olduğunu ve bu yolu takip edenlere "Rumeli erenleri" dendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, ikinci yolun Mevlana tarafından takip edilen "aşk yolu", üçüncüsünün ise Seyid Mahmud Hayrani tarafından takip edilen “cezbe yolu” olduğunu aktardı.

“Anlayana çok şey söyledi”

"Hacı Bektaşı Veli bu topraklarda yaşayıp anlayana çok şey söyledi" diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dedi ki; en büyük keramet çalışmaktır. Adalet her işte hakkı bilmektir. O dedi ki; arifler hem arıdır he arıtıcı. O dedi ki; en yüce servet ilimdir. O dedi ki; kibrin aslı şeytan, tevazunun aslı rahmandır. O dedi ki; düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu. O dedi ki; çalışmadan geçinenler bizden değildir. O dedi ki; âlimin uykusu, cahilin ibadetinden üstündür. O dedi ki; kimsenin ayıbını arama, kendi ayıbını gör. Ve O dedi ki; dini, dili, rengi, ne olursa olsun iyiler iyidir, iyiler her an iyidir"

"O elinde kılıç değil, aydınlanmanın meşalesini taşımıştır"

Hacı Bektaşı Veli’nin çağlar öncesinden söylediklerinin bugün evrensel kurallara dönüştüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, "O elinde kılıç değil, aydınlanmanın meşalesini taşımıştır. Yaşamı boyunca hep hakkı ve adaleti savunmuştur. Toplum onun güvercin donuyla Anadolu’ya geldiğini kabullenmiştir. Çünkü o barışın, huzurun, birlikte yaşamanın öncüsü olmuştur. Kimseyi ötekileştirmemiş, kendi değişiyle 72 milleti bir görmüştür" dedi.

Hacı Bektaşı Veli’nin ünlü düşünür-mutasavvıf Ahmet Yesevi’nin ocağında yetiştiğini ve feyz aldığını belirten Kılıçdaroğlu, "O bu topraklarda insan-ı kâmil olarak ünlendi. Aklı kullanmayı ve bilimi öğütledi. “Eğer bir yeri karanlık olarak görüyorsan, bil ki perde senin gözündedir” diyordu. Dergahında düşüncelerini öğrencilerine aktararak yaygınlaşmasını sağladı. Onun dergahında eğitim görenler, eğitimlerini tamamladıktan sonra Anadolu ve Rumeli coğrafyasına dağıldılar. Bugün Avrupa’nın pek çok ülkesinde onun düşünceleri toplumu aydınlatıyor" dedi.

"Müslüman ülkeler gerçekten de perişanlığı yaşıyor"

Hacı Bektaşı Veli’nin hep adaleti savunduğunu, devletin adaletle ve liyakatle yönetilmesi gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Hacı Bektaşı Veli’ye göre insan iyilikte yarışmalı, haksızlığa karşı direnmeli, adaletten sapmamalı ve hiçbir zaman umutsuzluğa düşmemelidir" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Hünkar böyle söylüyor ama bugün dünyada yaşadığımız acı gerçekler var. Bugün dünyada savaş alanlarının, açlık ve kıtlık yaşayan bölgelerin büyük bir bölümü İslam ülkeleri. İslam ülkelerinde acı var, kan var, gözyaşı var. Yerinden yurdundan edilen, ülkelerinden göç etmek zorunda olan Müslümanlar var. Afganistan’da yaşananlar sadece bizi değil, tüm dünyayı endişelendiriyor. Demokrasi, insan hakları, eğitim, sağlık, toplumsal eşitlik, adalet gibi temel alanlarda Müslüman ülkeler gerçekten de perişanlığı yaşıyor. Dileriz yaşanan acı, dökülen kanlar son bulur. İslam dünyasında huzur ve adalet kazanmış olur" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu sözlerini, "Anadolu'yu bize yurt yapan, bu toprakları ilim-irfan bahçesi haline getiren bütün erenlerimizi, velilerimizi, mürşitlerimizi, pirlerimizi, dervişlerimizi, dedelerimizi huzurlarınızda bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Bize bu güzel ülkede özgür bir şekilde onurumuz ve şerefimizle yaşama imkanı veren başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımıza, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum" diyerek tamamladı.

CHP lideri ayrıca etkinliği düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da teşekkür etti.

Etkinlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardından etkinlik Arif Sağ konseri ile devam etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU