Hacı Bektaş Veli, ölümünün 750'nci yılında ilk defa İstanbul'da bir festival ile anılacak

UNESCO'nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli'yi anma yılı ilan etmesi, devamında Cumhurbaşkanlığı'nın bu kapsamda etkinlikler düzenlenmesini emretmesi üzerine 7 ay önce hazırlıklara başlayan İBB, Hacı Bektaş Veli adına Yenikapı'da festival düzenliyor

Anadolu ve Balkan kültüründe derin izler bırakan Hacı Bektaş Veli (solda), İstanbul'da Yenikapı Meydanı'nda üç günlük festival ile anılacak / Fotoğraf: Wikipedia / AA

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. yıldönümü, Yunus Emre'nin 700. yıldönümü ve Ahi Evran'ın doğumunun 850. yıldönümü olması sebebiyle 2021 yılını bu isimleri anma yılı ilan etti.

UNESCO'nun bu kararının ardından Cumhurbaşkanlığı'ndan yayımlanan genelge ile her üç ismi de anmak için illerde etkinlikler yapılması talimatı verildi.

Özellikle Alevi-Bektaşi inancında derin etkiler bırakan ve bilinirliği Anadolu dışında Balkanlar'a da yayılan Hacı Bektaş Veli'yi anmak için her yıl ağustosun ikinci yarısında, yaşamının önemli bir kısmını sürdürdüğü Nevşehir'e bağlı Hacıbektaş ilçesinde etkinlikler yapılıyor.

Ancak Hacı Bektaş Veli, bu yıl ilk defa İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) organizasyonu ile İstanbul'da düzenlenecek 'Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali' ile anılacak.

Yenikapı Meydanı'nda İBB'ye ait etkinlik alanında 30 Temmuz - 1 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek festivale 45 sanatçı ve onlarca kuruluş katılacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da 28 Temmuz 2021 tarihinde sosyal medyadan yayınlanan videosunda "Tüm canları bu festivale davet ediyorum. UNESCO, düşünce ve öğretileriyle asırlardır sevgi, birlik, beraberlik ve barış öğütleyen Hacı Bektaş Veli'nin vefatının 750. yılını hünkarı anma yılı ilan etti" sözleriyle tüm İstanbulluları festivale davet etti.

mahir.jpg
Mahir Polat / Fotoğraf: Twitter

 

UNESCO'nun anma kararı etkili oldu, 7 aydır hazırlıklar sürüyordu

Festivale dair detayları İBB İnanç Masası'ndan da sorumlu ve etkinliğin düzenlenmesinde rol oynayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ile görüştük.

Festivalin vefatının 750. yıldönümü olması nedeniyle UNESCO'nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli'yi anma yılı ilan etmesi nedeniyle düzenlendiğini söyleyen Polat, "Cumhurbaşkanlığımız da bu kapsamda yayınladığı genelgeyle etkinlikler düzenlenmesini belirtmişti. Bu kapsamda bizler de 7 ay öncesinden hazırlıklara başlamıştık" dedi.

İstanbul'da ilk defa düzenleniyor

Polat, Hacı Bektaş Veli Festivali'nin İstanbul genelinde ilk defa düzenlendiğini belitti.

"Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen etkinliklerden ne farkı olacak?" sorusuna Polat, şu cevabı verdi:

"Farklı olsun diye bir amacımız yok. 3 günlük coşkulu festival olmasını amaçladık. Sanatçıların da işin içinde olacağı bir program olacak. 40'ın üzerinde kurum kendi standlarını açıp çalışmalarını tanıtacak. Akademisyenlerin ve yazarların konuşacağı seminerler olacak. Bazı çalışma atölyeleri kurulacak. Bunun yanında yeme ve içme standlarının da olacağı herkese açık herkesi kucaklayan büyük bir buluşma olacak." 

"İstanbul her kültürden insanın buluşması için zengin bir yer"

Hacı Bektaş Veli'nin hoşgörünün timsali isimlerden biri olduğunu hatırlatan Polat, "İstanbul, her kültürden insanın buluşması için zengin bir yer. Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin sofrası Anadolu'nun sofrasıdır. Bu sofrayı beraber kuralım, beraber nasibimizi alalım diye bir etkinliğimiz olacak. Ayrıca etkinlik kapsamında özel bir video ve gösteri olacak" ifadelerini kullandı. 

Polat, Yenikapı Etkinlik Alanı'nın seçilmesinin özel bir nedeni olmadığını da kaydederek, "Burası İBB'nin etkinlik alanlarından. Pandemi koşullarında insanların sıkışmadan rahatça hareket edebileceği ve teknik olarak yeterli imkanlara sahip olduğu için burayı seçtik" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu da katılacak

Polat, ayrıca pandemi kapsamında her siyasi partiye davet gönderildiğini de aktararak, kimlerin geleceğinin özel kalemin bilgisi dahilinde olduğunu ancak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geleceğinin bilindiğini söyledi.

Ahi Evran ve Yunus Emre için de etkinlikler düzenlenecek

Polat, son olarak UNESCO tarafından 2021 anma yılı ilan edilen Yunus Emre ve Ahi Evran için de ayrıca etkinlikler planlandığını kaydederek, bunlarla ilgili bilgilendirmelerin de yakında yapılacağını söyledi.

celalfırat.jpg
Celal Fırat / Fotoğraf: istanbulalevi.com

 

"İlk defa Alevi gelenek ve görenekleri büyük bir meydanda dile getirilebilecek"

Festivale katılacak kurumlar arasında olan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat da karardan memnun.

Alevilerin bugüne kadar seslerini yaptıkları mitinglerde meydanlarda duyurmaya çalıştığını söyleyen Fırat, "Alevi gelenek görenekleri yıllarca meydanlarda görünmedi. İlk defa İstanbul'un büyük bir meydanında geleneklerimizi, göreneklerimizi, sazımızı, sözümüzü, kelamımızı dile getirebileceğimiz bir festivali değerli buluyorum. Ayrıca ırkçılığın dünyada ve ülkemizde bu kadar arttığı bir süreçte hoşgörünün timsali bir ismin İstanbul'da anılıyor olması da önemli" yorumunda bulundu. 

arifsağ.jpg
Arif Sağ da festivale katılacak sanatçılar arasında 

 

Hangi sanatçılar katılacak?

İBB'den alınan bilgilere göre festivalde şu sanatçılar ve gruplar sahne alacak:

"Arif Sağ, Musa Eroğlu, Moğollar, Cengiz Özkan, Yeni Türkü, Tolga Sağ, Ender Balkır, Kardeş Türküler, Muharrem Temiz, Fuat Saka, Sadık Gürbüz, Dertli Divani, Şevval Sam, Gülcihan Koç, Ahmet Aslan, İlkay Akkaya, Mikail Aslan, Grup Abdal, Cem Adrian, Özlem Taner, Nilüfer Sarıtaş, Metin-Kemal Kahraman, Ali Rıza-Hüseyin Albayrak, Özlem Taner, İhsan Er, Tayyar Erdem, Volkan Kaplan, Cem Erdost İleri, Erkan Tekçi, Gülseven Medar, Hüseyin Korkankorkmaz, Ayfer Vardar, Gani Pekşen, Yılmaz Çelik, Ayhan Aydın, Erkan Akalın, Burak Aykaç, Peyda Yurtsever, Ali Kaya Arı, Özge Çam, Cem Doğan, Mahir Kutlutürk, Hüseyin Beydilli, Özgür Polat ve Serdar Kemal." 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU