İsrail, İran'a yönelik operasyon planlarını hızlandırıyor

Gantz, 60 ülkenin İsrail büyükelçilerine Tel Aviv'de düzenlenen toplantıda, İran'ın nükleer silah geliştirmesini sağlayacak yeterli malzemeye ulaşmaya 2 ay uzaklıkta olduğunu bildirdi

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi

İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, ordunun, nükleer programında kaydedilen ilerleme nedeniyle İran'a karşı operasyonel planlarını hızlandırdığını duyurdu.

Batı Kudüs merkezli Jerusalem Post gazetesinin haberine göre Kochavi açıklamasında, İran nükleer programında kaydedilen ilerlemenin İsrail ordusunun operasyonel planlarını hızlandırmaya sevk ettiğini belirterek, bu amaç için savunma bütçesi tahsis edildiğini aktardı.

Kochavi'nin açıklamaları, Başbakan Naftali Bennett'in ABD'ye giderek Başkan Joe Biden ve diğer üst düzey yetkililerle görüşmesinden önce geldi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz dün erken saatlerde, İran'ın nükleer silah geliştirmesini sağlayacak yeterli malzemeye ulaşmaya 2 ay uzaklıkta olduğunu iddia ederek, uluslararası toplumu 2015 İran nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmayı içermeyen yeni bir plan bulmaya çağırdı.

Gantz, 60 ülkenin İsrail büyükelçilerine Tel Aviv'de düzenlenen toplantıda, İran'ın nükleer silah geliştirmesini sağlayacak yeterli malzemeye ulaşmaya 2 ay uzaklıkta olduğunu bildirdi.

İsrailli Bakan açıklamasında, “İran rejiminin müzakere masasına dönme ve bir anlaşmaya imza atmaya niyeti olup olmadığını bilmiyoruz” diyerek, nükleer programının bölgede ve bir bütün olarak dünyada bir silahlanma yarışına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu ve askeri hareket olasılığını ima etti.

Gantz, “İsrail harekete geçmek için gerekli imkana sahip ve bunu yapmaktan çekinmeyecektir. İsrail'in gelecekte nükleer bir İran'ı önlemek için harekete geçmek zorunda kalacağı ihtimalini göz ardı etmiyorum” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) geçtiğimiz hafta, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum üretimini yüzde 60 hızlandırmak için yeni bir mekanizma devreye soktuğunu duyurdu. UAEA açıklamasında, İran'ın, 2015 yılında nükleer anlaşmayı kurtarmak için diplomatik görüşmelerin sonuçlandığı bir zamanda, ilk kez yüzde 20' saflıkta uranyum metali ürettiğini vurguladı.

Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık geçtiğimiz Perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirme oranının silah yapmak için gerekli seviyeye yaklaştırdığını söyleyen bir rapordan derin endişelerini dile getirerek, bunun ciddi bir ihlal oluşturduğunu kaydetti.

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley Radio Farsa ile yaptığı özel röportajda, Tahran’ın müzakere masasına dönmeye karar vermesi halinde ülkesinin Viyana müzakerelerini yeniden başlatmaya hazır olduğunu aktardı.

Malley açıklamasında, “Tahran, nükleer faaliyetlerin hızlanmasının bizi nükleer anlaşmaya geri dönmek için daha fazla taviz vermeye iteceğini düşünüyorsa yanılıyor” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU