Kılıçdaroğlu: Allah nasip eder, sizler de destek verirseniz mülteci sorununu çözmeye kararlıyım

"En geç iki yıl içerisinde o kardeşlerimizin evlerini, yollarını, okullarını yapacağız"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ihlamur Kasrı'nda düzenlenen 'Ankara Kanaat Önderleri Muhtarlar ve STK Buluşması'na katılarak konuşma yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İnancımıza göre israf haramdır"

Devleti yönetecek kişinin bütün vatandaşlarına aynı mesafede olması ve herkesi kucaklaması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Devleti yönetecek kişinin adil olması lazım. Adil olmazsa toplumda ayrışma ve kutuplaşma olur. Adalet çok önemli bir kavramdır. Dünya adalet üzerine inşa edilmiştir. Devleti yönetecek kişinin adil olması lazım, topluma örnek olması lazım" dedi. 

"İnancımıza göre israf haramdır. Devleti yönetecek kişinin israf yapmaması lazım" diyen CHP lideri, "İsraf  başta olursa aşağıya kadar yüz binlerce ailede çocuklar yatağa aç girer. İsrafı en baştan başlayıp aşağıya kadar inerseniz zararı Türkiye'ye, insanımıza verirsiniz" dedi.

CHP lideri sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devleti yönetecek kişilerin liyakatli olması lazım. Bir arkeologu getirip sen hakimlik yap diyemezsiniz. Herkes kendi alanında yetişmek, görevini yapmak zorundadır. İşi ehline teslim etmek gibi temel bir kuralımız vardır. İşi ehline teslim etmezseniz sonu felakettir"

"Vatandaşa hesap vermek onurlu bir görevdir"

Devleti yöneten kişinin milletten toplanan verginin hesabını millete vermek zorunda olduğunu belirten Kemal Kılıçdaroğlu, "Buna biz devlette saydamlık, şeffaflık diyoruz.  Şehir Hastaneleri yapıyoruz, otobanlar yapıyoruz derler. E güzel. Ama bir soru soruyorum. Kaça yaptınız? Bu sorunun cevabını kimse bilmiyor. Benim bilmeye hakkım var, çünkü o parayı ben ödüyorum. Muhtarın da, esnafın, sanayicinin, ev kadının da bilmeye hakkı var. Çünkü vergiyi onlar ödüyorlar. Burada devlet sırrı olmaz. Demokrasinin temel kurallarında devlet sırrı olmaz. Vatandaşa hesap vermek onurlu bir görevdir" dedi.

"Eğer kul hakkı yiyorsa, bunun ortaya çıkarılması lazım"

İçişleri Bakanı’nın "Bir siyasetçiye her ay 10 bin dolar rüşvet veriliyor" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, "Bizim kanunlarımıza göre bu suçtur. Bunu ben söylesem derler ki bir siyasi söylüyor. Bunu söyleyen emniyetin ve istihbaratın başında olan bakan söylüyor. Her ay 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçi kim? Ahlaksız birisinin TBMM'de yerinin olmaması lazım. Eğer kul hakkı yiyorsa, bunun ortaya çıkarılması lazım. Savcının derhal harekete geçmesi lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti doğru yönetiliyor mu? Adaletle, erdemle yönetiliyor mu?" diye sürdü.

"Bu yetmedi şimdi Afganistan'dan geliyorlar"

İktidarın dış politika tercihlerini de eleştiren CHP lideri, göçmen sorunu hakkında da şunları söyledi:

"Öteden beri Türkiye'nin Yurtta Barış Dünyada Barış ekseninde bir dış politika oluşturmasını savunan biriyim. Bütün komşularımızla ilişkilerimizi büyütmek ve geliştirmek zorundayız. 3 milyon 600 bin Suriyeli var resmi kayıtlara göre. Gayrı resmi kayıtlara göre 5 milyon. Biz bu insanlar için 40 milyar dolar para harcadık. Peki bu insanlar ne olacak? Bu yetmedi şimdi Afganistan'dan geliyorlar. Kadın, yaşlı, çocuk da değil hepsi genç. Ne yapacağız? Karşı çıkıyorum. Bu söz Erdoğan'a ait bana ait değil. "Finansmanı iyi yönettiğimiz için mültecileri Türkiye'ye alıyoruz" Parti Sözcüsü de açıklama yapıyor, "Bir tek mülteci almayacağız" diyor. Yahu seni kim takar arkadaş"

"Biz sizin taşeronunuz muyuz?"

Göçmen sorunu konusunda Batı’nın yaklaşımını da eleştiren Kılıçdaroğlu, "En tepedeki insan parayı veren düdüğü çalar ben mültecileri alırım yeter ki sen bana para ver diyor. E biz parayı verelim onlar külfete katlansınlar. Bu ırkçılık değildir. Bu güzel ülkede, izlenen yanlış politikalarda hem sığınmacılar hem biz mahvoluyoruz. Adamlar burada kalmak istemiyor, Avrupa'ya gitmek istiyor. Onlar ise "Sakın buraya almayın para verelim siz orada tutun" diyorlar. Biz sizin taşeronunuz muyuz?" dedi.

Terör olaylarının dünyanın her yerinde olduğu gibi İslam ülkelerinde de olduğunu belirten CHP lideri, "Avrupalılar, İslam ülkelerindeki terörü İslamafobi olarak tanımlıyorlar. Bunun doğru olmadığını söyledim. Beni ziyaret eden bütün büyükelçilere söyledim. Sanki sadece terör islam ülkelerinde oluyormuş gibi. Terörü islamla bağdaştırdığın zaman bu olmaz" diye konuştu.

"Allah nasip ederse çözeceğim"

Kemal Kılıçdaroğlu, “Allah nasip eder, sizler de destek verirseniz mülteci sorununu çözmeye kararlıyım. En geç iki yıl içerisinde o kardeşlerimizin evlerini, yollarını, okullarını yapacağız. Gaziantep'teki sanayicilerimizi gideceğiz sizi teşvik ediyoruz gidin oralarda fabrika kurun diyeceğiz. Esad’la görüşeceğiz. Güvenliklerini gerekirse beraber sağlayacağız. Herkes kendi ülkesinde huzur içinde yaşayacak. Suriye'de, Mısır'da hemen büyükelçilik açacağız" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU