Britanya Savunma Bakanlığı'ndan baktığı hayvanları Kabil'den çıkarmak isteyen askere: "Önceliğimiz hayvanlar değil"

Farthing 2007'de kurduğu Nowzad adlı barınakta 94 köpeğe ve 79 kediye bakarken yanında da 69 Afgan çalışıyor

Paul Farthings, hayvanları 31 Ağustos'a kadar tahliye edemezse uyutmak zorunda kalmaktan korkuyor (Nowzad)

Afganistan'ın başkenti Kabil'de yaşayan eski Birleşik Krallık (BK) Kraliyet Deniz Piyadesi Paul Farthing, kurucusu olduğu barınaktaki onlarca hayvanı ülkeden çıkarıp BK'ye götürmek istiyor.

Ancak BK Savunma Bakanı Ben Wallace, insanların öncelikli olduğunu söyleyerek Farthing'e izin vermiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Farthings 2007'de kurduğu Nowzad adlı barınakta 94 köpeğe ve 79 kediye bakarken yanında da 69 Afgan çalışıyor.

Eski asker, hayvanlar ve Afgan personel için para toplayıp uçak kiraladıklarını ancak BK Başbakanı Boris Johnson'ın onayına rağmen Savunma Bakanlığı gerekli izinleri vermediği için uçağın Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na gelemediğini ifade etti.

Savunma Bakanı Ben Wallace ise yaptığı açıklamada Farthing'in BK'ye gelebileceğini ve Afgan personelin de havalimanında sıraya girebileceğini kaydetti. Ancak Wallace, önceliğin barınaktaki hayvanlar yerine insanlara verileceğini bildirdi:

(Havalimanı) Kapısında çaresizce yardıma ihtiyacı olan erkek, kadın ve çocuklara öncelik vereceğim. Bundan dolayı üzgünüm ama Taliban'ın asıl hedefinin Farthing'in çalışanları ve hayvanları yerine sıradaki insanlar olacağına inanıyorum.

Wallace, kiralanan uçağın tahliye çalışmaları sırasında havalimanını engelleyip boş boş duracağını da sözlerine ekledi.

Savunma Bakanı'nın bu sözlerine tepki gösteren Farthing ise Afgan personelinin BK'ye gitme izni olduğuna dair bir belgenin ellerinde olmadığını öne sürdü:

Çalışanlarımla Taliban kontrol noktasında durdurulursam onlar geri dönecek. Wallace, personelim olmadan buradan ayrılmayacağımı söylediğimi biliyor. Yani, onun sorunu ortadan kalksın diye havalimanına gidip uçağa binmeyeceğim. 250 koltuklu bir uçak getirmek istiyoruz ve sadece 69 koltuğa ihtiyacımız var. Savunma Bakanlığı diğer koltuklara istediği kişileri oturtabilir.

Birleşik Krallık askerlerinden havalimanına ulaşmak için yardım istemediğini kaydeden Farthing, "Eğer o uçağa binmeme izin vermezlerse, tüm köpeklerimi ve kedilerimi pistte uyutmak zorunda kalacağım" dedi.

Öte yandan ünlü Britanyalı komedyen Ricky Gervais de Savunma Bakanlığı'nın bu tutumuna tepki gösterdi.

"Hayvanları insanların önüne koymamamız gerektiğini söyleyen sevgili aptal a****lar" diye seslenen Gervais, hayvanların uçağın kargo bölümünde taşınabileceğini ve böylece özel olarak kiralanan ekstra bir uçakla daha fazla insanın kurtarılabileceğini belirtti.

 

Independent Türkçe, Sky News, The Sun

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU