Güneş'in etrafındaki dönüşünü en hızlı tamamlayan göktaşı bulundu

Göktaşı, birkaç milyon yıl sonra muhtemelen Güneş, Merkür veya Venüs’le çarpışacak

İllüstrasyonda 2021 PH27 isimli göktaşı resmediliyor. Göktaşı ön planda, Merkür ise arka planda görülüyor (NOIRLab)

Bilim insanları Güneş’in etrafındaki yörüngesini en kısa sürede tamamlayan göktaşını tespit etti. 2021 PH27 isimli göktaşı, yörüngesinde diğerlerinden çok daha hızlı hareket ediyor.

Keşfin ardındaki ekip, göktaşının Güneş etrafındaki turunu yalnızca 113 günde tamamladığını ortaya koydu. Bilim insanlarına göre Güneş’in çevresinde 2021 PH27'den hızlı dönen tek gök cismi Merkür.

Güneş’e en yakın gezegen konumundaki Merkür, yıldızın etrafındaki dönüşünü 88 günde tamamlıyor.

Eliptik bir yörüngeyi takip eden 2021 PH27, yörünge seyahati sırasında Güneş’e epey yaklaşıyor. Göktaşının Güneş’e en yakın geçişi ona yaklaşık 20 milyon kilometre yaklaşmasıyla sonuçlanıyor.

Karşılaştımak gerekirse Güneş Sistemi’nin en iç gezegeni Merkür, yıldıza sadece 47 milyon kilometre yaklaşabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yakın geçişler sırasında göktaşının yüzeyi kurşunu eritecek kadar ısınıyor. Keşif ekibi bu sıcaklığın 500 santigrat dereceye ulaştığını tahmin ediyor.

Ekip üyeleri ayrıca, göktaşının gelecekte bir başka gök cisminin kütle çekim kuvvetine kapılarak yolundan çıkmadığı durumda, birkaç milyon yıl sonra muhtemelen Güneş, Merkür veya Venüs’le çarpışacağını düşünüyor.

2021 PH27, ilk olarak 13 Ağustos'ta, Şili'deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'nde bulunan Víctor M. Blanco isimli 4 metrelik teleskopla tespit edildi.

Daha sonra ekip, Şili'deki Las Campanas Gözlemevi'nde bulunan Macellan Teleskoplarıyla Şili ve Güney Afrika'daki daha küçük cihazlar sayesinde ayrınıtlı gözlemler yaptı ve birkaç gün içinde göktaşının yörüngesini çıkardı.

2021 PH27'nin yaklaşık 1 kilometre genişliğinde olduğunu tahmin ediliyor. Göktaşının Mars ve Jüpiter arasındaki ana asteroit kuşağında doğduğu, daha sonra gezegenlerin kütle çekim etkisiyle Güneş Sistemi'nin iç kısmına taşındığı düşünülüyor.

Gökbilimciler, 2021 PH27 üzerinde çalışırken bu araçlarla yapılacak, planlanmış diğer gözlemleri ertelediğini ama elde ettikleri verilerin buna değdiğini ifade etti.

Ekibin lideri ve ABD’deki Carnegie Bilim Enstitüsü’nde görevli Scott Sheppard, "Gökbilimcilerin teleskop gözlemleri için zaman çok değerlidir" dedi ve ekledi:

Ancak bilinmeyenin doğası ve buna yönelik uluslararası ilgi, bunun gibi yeni, ilginç keşiflere büyük istek duymalarını sağlıyor.


Independent Türkçe, Space, Phys.org

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU