Savaş gemilerine bebek maması yükleyen Çin donanması Avustralya'yı karıştırdı

“Gizli misyon” Sidney sakinlerini şaşırttı

Bebek maması ve yüz maskesi kutularını boşaltan askeri personel / Fotoğraf: The Australian

Jon Sharman - The Independent

Avustralya basını, ülkeyi ziyaret eden Çinli mürettebatın savaş gemilerine bebek maması yüklediği görüntüleri paylaştı. Pekin'den tartışma yaratan habere tepki gecikmedi. 

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na bağlı gemiler, geçen hafta birden bire Sidney açıklarında belirdi. Beklenmedik ziyaretin, şehir sakinlerini olduğu kadar Yeni Güney Galler eyaletinin başbakanı Gladys Berejiklian’ı da endişelendirdiği iddia edildi.

Haberlere göre, bir fırkateyn, ikmal gemisi ve amfibi savaş gemisiyle gövde gösterisi planlandıysa da bunlar Avustralya hükümeti tarafından hiçbir zaman açıklanmadı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden uluslararası güvenlik alanında profesör John Blaxland, “Bu durum çok öfkelendirdi” dedi.

Gelişmeyle ilgili görüşü sorulan Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise “Karşılıklı bir ziyaretti çünkü Avustralya gemileri de Çin’i ziyaret etti. Dolayısıyla diğerlerine sürpriz bir ziyaret gibi gelmiş olabilir ancak hükümet için sürpriz değildi” diye konuştu.
 

gemi.jpg
Sidney açıklarındaki Çin savaş gemisi / Fotoğraf: The Independent


Öte yandan mürettebatın, gemilerine bebek maması kasaları yüklerken görüntülerini paylaşan The Australian gazetesinin “gizli misyon” olarak tanımladığı olaya Çin devlet medyasından yanıt geldi. 

Tabloid Global Times gazetesi, Avustralya basınını aşırı tepki vermekle ve geçen hafta pazartesi-cuma günlerini kapsayan ziyaretle ilgili haberi abartmakla suçladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çinli gazete haberinde, “Ordu mensuplarına ve Global Times muhabirinin kişisel deneyimlerine göre, savaş gemileri yabancı bir ülke topraklarına girdiğinde, diğer ülkelerin mürettebatının yerel cazibe merkezlerini ziyaret etmesi ve yerel ürünler satın alması normaldir” ifadelerine yer verdi.

The Australian, Çinli mürettebatın gemiye “onlarca” kutu yüklediğini aktarırken, Global Times, “ihtiyaç halindeki bazı denizcilerin” 50 kadar kutu satın aldığını savundu.

Çin’e bebek mamasının ithal edilmesi, bu ülkede 2008'de on binlerce bebeğin bebeğin hatalı üretilen bebek mamaları yüzünden hastalandığı sağlık skandalından bu yana bir hayli popüler.

Diğer taraftan Avustralyalı yetkililer, bu yılın başlarında çalıntı mamalarla ilgili bir kartele baskın düzenlemişti. Ülkede bazı grupların da Avustralya ürünlerini satın alıp kar elde etmek için Çin’e gönderdiği ortaya çıkmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/australasia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU