Kabil'de yeni tehdit: ABD, IŞİD saldırısından endişeleniyor

Kabil Havalimanı'na gitmek isteyenler için yeni rotalar belirlenecek

Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle 100 binlerce Afgan kaçmak için Kabil Havalimanı'na hücum etmişti (Reuters)

ABD'nin Afganistan'dan kaçmak isteyen binlerce kişinin beklediği Kabil Havalimanı'na IŞİD'in saldırı düzenleyebileceğinden endişelendiği belirtildi. Havalimanına gitmek isteyenler için yeni rotalar belirlenecek.

Başkent Kabil'deki ABD Büyükelçiliği, duruma ilişkin henüz bir detay paylaşmazken, tehdidin önemli olduğunu belirtti.

Büyükelçilikten bir yetkili, bölgede bulunan küçük bir grup Amerikalının ve diğer sivillerin neler yapacağı, hangi rotaları takip edeceği ve askerler tarafından hangi noktalardan alınacağıyla ilgili bilgilendirileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Beyaz Saray'dan bir yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'a uluslararası güvenlik ekibi tarafından verilen bir brifingde, IŞİD tehdidi de dahil Afganistan'daki güvenlik sorunlarının masaya yatırıldığını belirtti.

ABD Büyükelçiliği, cumartesi günü yurttaşlara bir ABD temsilcisine danışmadan Kabil Havalimanı'na gitmemeleri uyarısında bulunmuştu.

Uzmanlar, ABD askerlerinin çekilmesi ve Taliban'ın ülkenin yönetimini ele geçirmesiyle son dönemde sayıları çoğalan IŞİD'lilerin bölgede yeniden güçlenebileceğinden endişeli.

Benzer şekilde Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Birimi Direktörü Vladimir Voronkov, yakın zamandaki bir açıklamasında IŞİD'in Irak ve Suriye'de kontrolü ele geçirme planlarının sürdüğünü, örgütün Afganistan'da orta ve uzun vadede tehdit oluşturabileceğini belirtmişti.



Independent Türkçe, TRT World, Geo.tv

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU