Faik Öztrak’tan Süleyman Soylu’ya Fouche benzetmesi

CHP Sözcüsü, İçişleri Bakanı Soylu'nun, İmamoğlu eleştirilerine yanıt verdi. "Seçimlerde huzuru bozma görevi İçişleri Bakanı'na verilmiş” diyen Öztrak, Napolyon'un dönemin Fransa İçişleri Bakanı Fouche için söylediği sözleri hatırlattı

Faik Öztrak'ın açıklamalarından önemli bölümler: 

“Ekonomik sorunlarımız hızla büyüyor. Acil çözüm gerekiyor. Mutfaktaki yangına artan işsizlik refakat ediyor. Bu ülkede 8 buçuk milyon işsiz var. İşadamlarımız, çiftçilerimiz faiz ve kur kıskacı altında sıkıştı. Ama bakıyoruz saray sosyetesi ve etrafındaki mutlu azınlık ihtişamlı yaşamlarını sürdürüyorlar.”

“Koskoca ülke aile şirketi gibi yönetiliyor. İpleri tek başına elinde tutan kişi ekonomi açısından hiç önlem almadı. Su akarken kovayı doldurmadılar, döviz rezervlerimizi güçlendirmediler. Ülkemizi dış şoklara karşı savunmasız hale getirdiler. Yönetimde liyakat bitti. Tüm bu hataların bedelini halk ödüyor. Hukuk devletinde hukukun üstünlüğü yerlerde sürünüyor. Kimin hapse gireceğine Baştepe, kimin hapisten çıkacağına Beyaz Saray karar veriyor.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Johnson mektubuna benziyor ve dil ve üslup bakımından. Biz 1965'te "Yeni bir dünya kurulur, Türkiye'de orada yerini alır" diyen İsmet Paşa'nın geleneğinden geliyoruz. Gelen mektubun ekinde Türkiye’ye F-35 programından çıkarma takvime bağlanıyor. Buna ilave olarak ABD hükümeti kongreyi işaret ediyor. Amerikan tarafı kongre kartıyla meseleyi milli bir mevzu olarak gördüğünü belirtiyor. Türkiye ise Meclis’e bilgi bile vermiyor. Saray bunu devlet meselesi olarak örmek yerine şahsi mesele olarak görmeye devam ediyor. Ay sonunda Trump ile Japonya’da yapacağı görüşerek halledeceğini sanıyor. Saray aslında milli olması gereken dış politikayı iç politika malzemesi olarak kullanıyor. Yeni rejimde devlet dış politika oluşturmakta da oldukça sıkıntılı.”

“Türkiye bu sorunlarla karşı karşıya ama iktidar 6 aydır mahalli idare seçimleriyle uğraşıyor. Valiler İmamoğlu’na 23 Haziran seçimleri için kumpas kurmaya çalışıyor. Erdoğan 39 ilde miting yapacaktı, değil miting insan içine çıkacak gibi görünmüyor, İstanbul’a mitil atacak küçük ortağı ise ortalarda görünmüyor.”

Öztrak, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Öztrak, "Binali Yıldırım'ın "Kürdistan" söylemi ve "PKK" ifadesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya, "Geçen defa da söyledim. Bu sorunun muhatabı Sayın Devlet Bahçeli ve Saray'ın kibirli adamı" yanıtını verdi

Basın toplantısı sonunda Öztrak’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, Ekrem İmamoğlu'na yönelik eleştirileri de soruldu:

“Ekrem İmamoğlu Karadeniz'de muhteşem bir şekilde karşılandı. Bu Saray'da ciddi bir telaş yarattı. Seçimlerde huzuru bozma görevi öyle görünüyor ki İçişleri Bakanı'na verilmiş. Firma uçağı kiraladıklarını ifade etti. Dolayısıyla bu söylenenlerin hepsi mesnetsiz kaldı. Seçmenlerin güvenliğini sağlamakla görevli Bakan tahriklerde bulunuyor. Şimdi ben bu bakanın daha önce başka bir partide iken Ak Partililere söylediklerini hatırlıyorum. Napolyon'un bir dönem Fransa İçişleri Bakanı Fouche için söylediği sözleri hatırlıyorum. Fouche için diyor ki Napolyon: Yaşamım boyunca tanıdığım en kusursuz dönek" 

Öztrak şöyle devam etti:

"Atama bakanın gerçek dışı iddialarından ve provokasyonlarından daha tehlikeli olan bakan konuştukça birileri de bundan görev çıkarıyor. Ve ülkemizin huzurunu açıktan özellikle sosyal medyadan tehdit etmeye başlıyorlar. Eline silah alıp sosyal medyaya çıkıyor milleti taciz ediyorlar. Bu bakanın bunlar hakkında işlem yapması lazım. Bunlarla meşgul değil o tahrik alanda kendini görevli görüyor."

"31 Mart’tan önce Saray’ın millete illet, terörist, zillet diyen dili Ankara’da sayın genel başkanımıza yönelik bir linç girişimine dönüştü. Bu linçe girişen inek hırsızlarına çok ciddi taviz verildi. Partiden ihraç edilecekleri söylendi soruyoruz çıt yok.”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU