Dalgıçlara saldıran denizyılanlarının aslında çiftleşmek istediği ortaya çıktı

Biyologlara göre zeytin denizyılanları, en büyük deniz yılanı türleri arasında. Yetişkin dişiler 2 metre uzunluğa ve 3 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor

Latince ismi Aipysurus laevis olan canlılar, "altın denizyılanları" diye de anılıyor (John Breedon)

Bilim insanları, tropikal sularda dalgıçlara saldırdığı bilinen son derece zehirli denizyılanının aslında çiftleşmek istediğini keşfetti.

Avustralya ve Yeni Gine'deki tropikal mercan resiflerini araştıran dalgıçlar Zeytin denizyılanı diye bilinen bu canlılara aşina. Zira Latince ismi Aipysurus laevis olan bu denizyılanı, genellikle hiçbir kışkırtma olmaksızın dalgıçlara saldırıyor ve onları kovalıyor.

Zehirli denizyılanlarının ısırıkları nedeniyle balıkçılar hayatlarını kaybediyor. Bu durum, söz konusu canlılarla okyanusta karşılaşan dalgıçları endişelendiriyor.

Ancak bu canlıların, insanları gördüğünde kaçmak yerine neden ısrarla onlara yaklaştığı bilinmiyordu. 

Öte yandan Scientific Reports isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma, denizyılanlarının dalgıçlara aslında çiftleşmek istediği için yaklaştığını ortaya koydu.

Araştırmanın ortak yazarı Tim Lynch, Büyük Set Resifi'ndeki yılanların davranışlarını 27 aylık dalış gözlemleriyle dikkatle kaydetti.

Dalışlar sırasında Lynch'e tam 158 kez zehirli denizyılanlarıyla karşılaştı. Bunların 74'ünde denizyılanları dalgıca yaklaştı ve etrafında yüzerken dillerini Lynch'in vücuduna yaklaştırdı.

Erkeklerin dalgıca dişilerden daha sık yaklaşması ve etrafında uzun süre kalması ise dikkat çekti.

Bunun yanı sıra etkileşimlerin çocunlukla denizyılanlarının çiftleşme mevsimine denk gelen mayıs ve ağustos arasında yaşandığı ifade edildi. Çiftleşme mevsimi boyunca erkekler zamanlarının çoğunu resif kenarında hızla yüzerek ve karşılaştıkları dişilere kur yaparak geçirirken, dişilerse mercan yarıklarına sığınarak veya hızla uzaklaşarak bu kur girişimlerinden kaçıyor.

Lynch’in karşılaşmaları sırasında da erkek denizyılanlarının kur hareketlerine benzer davranışlar sergilediği gözlemlendi.

Araştırmacılara göre bu saldırılar, "genellikle kur yapan bir erkeğin, peşinde olduğu dişiyle temasını kaybetmesinden, rakip erkekler arasındaki etkileşimlerden sonra" meydana geldi.

Lynch’e yaklaşan azınlıktaki dişi denizyılanlarının da bunu ancak bir erkek tarafından kovalandıktan sonra yaptığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşte bu gözlemler, araştırmacıları, son derece saldırgan diye nitelenen denizyılanlarının aslında sadece çiftleşmek istediği sonucuna götürdü.

Söz konusu canlıların bir insan dalgıcı potansiyel bir eş sanmaları ilk bakışta gülünç görünebilir ama araştırmacılar, aslında su altında görmenin epey zor olduğunu söylüyor.

Bu nedenle denizyılanlarının nesneleri ayırt etmekte zorlandığı ve daha iyi koku almak için ilginç buldukları her şeye yaklaştığı düşünülüyor. Dişilerinse yalnızca sığınacak yer aradığı tahmin ediliyor.

Biyologlara göre zeytin denizyılanları, en büyük deniz yılanı türleri arasında. Yetişkin dişiler 2 metre uzunluğa ve 3 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor. Erkeklerse biraz daha küçük.

Tüm yaşamlarını su altında geçiren bu canlılar, Avustralya ve Yeni Gine çevresindeki tropik sularda yaygın görülüyor ve salyangoz, balık ve kabuklularla besleniyor.

Denizyılanlarının, dalgıçlara saldırıları sırasında normal yüzme davranışlarından çok farklı davrandığı ve hızlı hareket ederek, zikzak çizdiği biliniyor.
 

Independent Türkçe, Gizmodo, Motherboard

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU