Taliban, Kabil'de havalimanında 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı

Reuters'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Havalimanında bulunan kimseye zarar vermek istemiyoruz" dedi

Kabil Havalimanı'nda pazar gününden bu yana 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıklayan Taliban, ülkeyi terketmek için havalimanında bekleyen Afganlara evlerine dönme çağrısı yaptı / Fotoğraf: Reuters

Taliban, Afganistan'ın başkent Kabil'i ele geçirmesinin ardından binlerce Afgan'ın ülkeyi terketmek için Kabil havalimanına akın etmesiyle çıkan olaylarda pazar gününden bu yana 12 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban Afganlara havalimanını terketme çağrısında bulundu

Taliban, kimseye zarar verme niyetinde olmadıklarını belirterek, ülkeyi terketmek için havalimanında bekleyen Afganlara evlerine dönme çağrısı yaptı.

Taliban'ın Afganistan'ın başkent Kabil'i ele geçirmesinin ardından binlerce Afgan'ın ülkeyi terketmek için Kabil havalimanına akın etmesiyle çıkan olaylarda pazar gününden bu yana 12 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Bir Taliban yetkilisi, hayatını kaybedenlerin silahla vurularak ya da arbededed ezilerek hayatını kaybettiğini belirterek, seyahat etmek için gereken izinlere sahip olmayan kişilerin evlerine dönmesi çağrısında bulundu.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "Havalimanında bulunan kimseye zarar vermek istemiyoruz" dedi.

Batılı bir güvenlik kaynağı, pazar gününden bu yana yaklaşık 8 bin kişinin ülkeden ayrıldığını söyledi. Havalimanının içinde ABD askerleri güvenliği sağlarken, havalimanının dışında ise Taliban savaşçıları devriye geziyor.

"AK-47'lerle insanlara vurdular"

Görgü tanıkları dün silahlı Taliban üyelerinin insanların havalimanı arazisine girmelerini engellediğini söylemişti.

Havalimanına gitmeyen çalışan bir kişi, "Tam bir felaketti. Taliban üyeleri havaya ateş açtılar, insanları itip kaktılar ve AK-47'lerle insanlara vurdular" dedi.

Bir Taliban yetkilisi grup üyelerinin kalabalığı dağıtmak için havaya ateş açtığını söyledi.

Afganistan'dan tahliye edilen Türk vatandaşları Kabil'de yaşadıklarını anlattı

Afganistan'ın başkenti Kabil'den Türk Hava Kuvvetlerine ait A400 M tipi nakliye uçağıyla önce Pakistan'a, buradan da Türk Hava Yollarının (THY) seferiyle İstanbul'a getirilen Türk vatandaşları yaşadıklarını anlattı.

Taliban'ın Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından Türkiye'ye dönmek için başvuruda bulunan 273 vatandaşı, Türk Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçağıyla, ilk önce Pakistan'ın başkenti İslamabad'a götürüldü.

Tahliye edilen vatandaşlar, İslamabad'daki havalimanında hareket eden THY'ye ait "TK 6881" sayılı uçakla sabah İstanbul Havalimanı'na ulaştı.

"Şanslı ülke insanlarından biriyiz"

Kabil'de işletme sahibi Rafet Gürbüz, havalimanındaki basın mensuplarına yaptığı açıklamada, askeri uçakla Kabil'den İslamabad'a geçtiklerini söyledi.

İslamabad'ta iyi karşılandıkların belirten Gürbüz, "Kabil Büyükelçimiz bizi saat 12 gibi yolcu etti. Onun dışında da Kabil'deki komutanımız çok ilgilendi. Orada çalışan sivil işletmecileriz. Herhangi bir sorunumuz olmadı. Oradaki hiçbir vatandaşımızın ve askerimizin de burnu kanamadan ülkemize gelir inşallah. Ben orada hiçbir Türk vatandaşının kalacağına inanmıyorum" dedi.

rafet.jpg
Kabil'de işletmecilik yapan Rafet Gürbüz, tüm Afgan çalışanları ABD'ye gittiği için işletmelerini kapattıklarını söyledi / Fotoğraf: AA

 

Gürbüz, Kabil'de bir rahatsızlık geçirmesi nedeniyle bütün doktor ve komutanların kendisiyle fazlasıyla ilgilendiğini kaydetti.

Hiçbir Türk vatandaşının orada mağdur olmadığını anlatan Gürbüz, "Güçlü ülkenin güçlü insanlarını sistem kendiliğinden hissettiriyor. Şanslı ülke insanlarından biriyiz" diye konuştu.

"Çalıştırdığımız Afgan arkadaşlarımız hepsi Amerika'ya gitti"

Gürbüz, Taliban güçlerinin Kabil'e girmesinden sonra gençlerin yurt dışına çıkmak istediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Halk tamamıyla dışarı gitmek istiyor. Özellikle işsiz gençler, Taliban korkusundan ziyade doğal olarak Avrupa ülkelerine ve Türkiye gitmek istiyorlar. Çünkü ekonomik kaygıları var. Bu fırsatı değerlendirmek istiyorlar. Benim gözlemlerinden biri o. 7 yıldır oradayız. 'Taliban'ın bir zulmü var mı?' denilecek olursa biz görmedik, duymadık. Çalıştırdığımız Afgan arkadaşlarımız hepsi Amerika'ya gitti özellikle. Durum öyle olunca biz de işletmelerimizi kapattık"

mertyamac.jpg
Anestezi uzmanı Mert Yamaç, İstanbul Havalimanı'nda basın mensuplarına açıklama yaptı / Fotoğraf: AA

 

"Bütün Afganistan'da kaos var" 

Anestezi uzmanı Mert Yamaç ise Kabil'de havalimanına ulaştıktan sonra herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını dile getirdi.

Havalimanında güvende olduklarını kaydeden Yamaç, "Havalimanında Türk askerleri direkt bizi karşıladı. Allah razı olsun onlardan. Askeri uçakla Pakistan'a geçtik ve aktarmalı olarak Türkiye geldik" dedi.

Kabil'de durumun karışık olduğuna dikkati çeken Yamaç, "Bütün yönetim Taliban'ın eline geçti. Devlet büyükleri yok, memurlar yok. Bütün çarşı ve dükkanlar kapalı. Bütün Afganistan'da kaos var" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan tahliye edilen vatandaşlara, Kovid-19 tedbirleri kapsamında havalimanında test yapıldı.

Pasaport işlemlerinin ardından havalimanından ayrılan vatandaşlar, bildirdikleri ikametgah adreslerinde karantinaya girecek. Yedinci günde yapılacak ikinci testin ardından negatif sonuç alanlar 10. günün sonunda karantinadan çıkabilecek.

 

Reuters, AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU