Burka giymenin zorunlu olmayacağını açıklayan Taliban, burka giymediği için bir kadını infaz etti

"Taliban militanları milleti dövüyordu"

Afganistan'da kontrolü ele geçirdikten sonra ılımlı açıklamalar yapmaya özen gösteren ve 2001'deki yenilgiden dersler çıkarıldığına ilişkin bir imaj yaratmaya çalışan Taliban'ın Tahar vilayetinde burka giymediği gerekçesiyle bir kadını salı günü infaz ettiği öne sürüldü.

Örgütten şeriat kurallarına göre kadın haklarına saygı göstereceklerine dair peş peşe açıklamalar gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban sözcüsü Suheyl Şahin dün Sky News'e yaptığı açıklamada, burka zorunlu olmasa da kadınların başörtüsü takmalarının bekleneceğini ve bunun İslami bir kural olduğunu dile getirmişti.

Şahin, kadınların siyasi pozisyonlarda bulunup bulunamayacaklarına ilişkin bir soru üzerine, "Politikamız açık; eğitim ve işe erişimleri olabilir. Onlar (kadınlar) pozisyonlara gelebilir, ancak bu pozisyonlar İslami yönetimin ışığında olmalı, yani genel bir çerçeve var" demişti.

Şahin, kadınların üniversitelerde eğitim görmeye devam edeceğini, bunun politikalarının bir parçası olduğunu vurgulamıştı.

Örgütün sözcülerinden Zabihullah Mücahid de aynı gün başkent Kabil'de düzenlediği ilk basın toplantısında kadınlara haklarını "İslami temelde" sağlamayı taahhüt etmiş ve kadınlara karşı ayrımcılık yapılmayacağını kaydetmişti.

Mücahid kadınların, kendi kurallarına göre eğitim, sağlık ve diğer alanlar gibi farklı sektörlerde çalışabileceklerini aktarmıştı:

Bizimle omuz omuza çalışacaklar. Uluslararası toplumu temin etmek istiyoruz ki; kadınlara karşı ayrımcılık olmayacak ama tabii ki dini çerçevemiz dahilinde.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise, Taliban'ın kız çocuklarının eğitimi hakkında yaptığı açıklamaları üzerine "dikkatli bir iyimserlik içinde olduklarını" açıklamıştı.

Ülkeye yapılan yardımlara devam eden UNICEF,  Herat ve Celalabad gibi şehirler Taliban'ın eline geçtiğinde örgüt üyeleriyle görüştüğünü bildirmişti. Afganistan Saha Operasyonları Şefi Mustafa Ben Mesud, şöyle konuşmuştu:

Görüşmelerimiz devam ediyor. Bu görüşmelerle ilgili iyimseriz.

Ancak Fox News'in haberinde, Tahar vilayetinin merkezi olan Talukan kentinde Taliban militanlarının, burka giymediği gerekçesiyle bir kadını vurarak öldürüldüğü iddia edildi.

 

Afghanistan-Injury.jpg
(Fox News)

 

Olayda çekildiği öne sürülen fotoğrafta, kadının cesedinin kanlar içinde yerde hareketsiz yattığı görülüyor.

Öte yandan silahlı Taliban militanlarının, Kabil'de aktivistlerin ve önceki hükümetin çalışanlarının yoğunlukta olduğu bölgelerde devriye gezdiği de iddia edildi. Haberde, o anlara ait olduğu yazılan videoda silah sesleri de duyuluyor.

Fox News'a konuşan ve adı açıklanmayan bir Afgan da Taliban üyelerinin başkentte kontrol noktaları kurduğunu ve havalimanına gitmek isteyenleri zaman zaman darbettiğini söyledi:

Bebekler, çocuklar, kadınlar, yaşlı kadınlar vardı. Zar zor yürüyorlardı. Çok kötü bir durumdalar. Taliban militanları milleti dövüyordu.

 

Independent Türkçe, Fox News, AA, T24

DAHA FAZLA HABER OKU