Taliban Sözcüsü: İntikam peşinde değiliz; ülkeden kaçanların dönmesini istiyoruz

İlk basın toplantısını gerçekleştiren Taliban Sözcüsü Mücahid, "Kimsenin geleceğinden endişe edip yurt dışına kaçmasına gerek yok. Bizim kimse ile işimiz yok. Hatta Kabil'deki yabancı ülke misyonları da rahat olsun güvenliklerini sağlayacağız" dedi

Fotoğraf: Abdullah Rahimoğlu / Independent Türkçe

Geçtiğimiz pazar günü Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçiren Taliban, ilk basın toplantısını düzenledi.

Toplantıda konuşan Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'ın daha yeni bağımsızlığını elde ettiğini ve Taliban militanlarının işgalci güçleri yendiğini söyledi.

Tüm Afganların kendilerini bulduğu bir kapsayıcı hükümet kuracaklarını ifade eden Mücahid, bu konuda çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Mücahid, Kabil'i ele geçirdikten sonra genel af ilan ettiklerini bu nedenle önceki hükümette çalışan asker ve sivillere kimsenin zarar vermeyeceğini kaydetti. 

Her insanın hata yapabileceğini dile getiren Mücahid, geçmişten yaşananlar dolayısıyla intikam peşinde olmadıklarını vurguladı.

Mücahid, Kadınların İslami kurallar çerçevesinde her alanda çalışabileceğini ve bu konuda kadınların endişesinin olmaması gerektiğini aktardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Taliban'ın yurt dışına gidenlerin geri dönmesini istiyor

Afganistan'ın tüm Afganların vatanı olduğunu hatırlatan Mücahid, "Ülkeden kaçan herkesin tekrar kendi ülkelerine dönmesini ve burada rahat yaşamlarını sürdürmesini istiyoruz" dedi.

Mücahid, Taliban'ın her açıdan ayrımcılık yapmayacağını ve bu konuda kimsenin böyle bir girişimde bulunmasına da izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Bazı Afgan siyasileriyle temas halinde olduklarını öne süren Mücahid, ülkede istikrarın en kısa zamanda sağlanması için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Mücahid, "Kimsenin geleceğinden endişe edip yurt dışına kaçmasına gerek yok. Bizim kimse ile işimiz yok. Hatta Kabil'deki yabancı ülke misyonları da rahat olsun güvenliklerini sağlayacağız. Şu an için Kabil'de hiçbir güvenlik sıkıntısı bulunmuyor" diye konuştu.

Öte yandan mayıs başından beri yabancı birliklerin ülkeden çekilmeye başlamasıyla ilçe merkezlerini hedef alan Taliban son 2 haftadır vilayet merkezlerini ele geçirmesi hız kazanmıştı.

15 Ağustos'ta Kabil'i kuşatan Taliban Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden ayrılmasıyla başkente girmişti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU