Rus büyükelçi: Kabil, Taliban kontrolünde daha güvenli hale geldi

Zhirnov, Afganistan’da 100'den fazla personeli bulunan Rus Büyükelçiliği’nin güvenliğini sağlamak için Taliban’la ayrıntılı görüşmeler yapacağını söylüyor

Taliban'ın Afganistan'daki Rus diplomatları koruma sözü verdiği iddia ediliyor (Reuters)

Rusya'nın Afganistan Büyükelçisi Dmitry Zhirnov, Taliban'ın başkent Kabil’deki uygulamalarıyla ilgili övgü dolu açıklamalarda bulundu.

Zhirnov, Rusya'da resmen terör örgütü diye tanımlanan Taliban’ın ilk 24 saatte Kabil'i önceki yetkililere kıyasla daha güvenli hale getirdiğini söyledi.

Zhirnov'un açıklamaları, Rusya'nın Taliban'la iyi ilişkiler kurma çabasının alenileştiği şeklinde yorumlandı.

Moskova merkezli Ekho Moskvy radyosuna pazartesi günü konuşan büyükelçi, "Durum barışçıl ve iyi; şehirde her şey sakinleşti. Kabil'de şu anda Taliban yönetimindeki durum Eşref Gani yönetiminden daha iyi" dedi:

Dün rejim kağıttan bir ev gibi düştü. Bir düzensizlik hissi, bir güç boşluğu vardı ve yağmacılar sokaklara çıkmıştı.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, pazar günü Taliban'ın şaşırtıcı bir hızla ülkenin kontrolünü ele geçirmesinin ve Kabil’e girmesinin ardından ülkeyi terk etmişti.

Zhirnov, ilk önce Taliban’ın silahsız üyelerinin başkente girdiğini ve hükümetle ABD güçlerinden silahlarını teslim etmelerini istediğini aktardı.

Büyükelçiye göre silahlı militanlar, Gani’nin sokağa çıkma yasağı koyması ve ülkeyi terk etmesinden sonra şehre girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zhirnov ayrıca, Afganistan’da 100'den fazla personeli bulunan Rus Büyükelçiliği’nin güvenliğini sağlamak için Taliban’la ayrıntılı görüşmeler yapacağını ekledi.

Büyükelçi, Taliban'ın önceki anlaşmalara uygun olarak, Rus diplomatları koruma sözü verdiğini vurguladı.

Rus yetkililer, ülkeyi terk eden Cumhurbaşkanı Gani’yle ilgili açıklamalarıyla da gündeme gelmişti.

Gani’nin şu anda nerede olduğuna dair teyitli bir bilgi yok. Ancak Rusya’nın Afganistan Büyükelçiliği Sözcüsü Nikita İşenko, Gani’nin ülkeden kaçışıyla ilgili çarpıcı iddialarda bulunuyor.

İşenko dün yaptığı açıklamada, "Rejimin çöküşü en açık şekilde Gani'nin Afganistan'dan kaçma şekliyle betimlenebilir" diye konuşmuştu:

4 otomobil para doluydu, paranın bir kısmını helikoptere koymaya çalıştılar ama hepsi sığmadı. Ve paranın bir kısmı pistte kaldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov da Gani'nin ülkeyi terk edişini "utanç verici" diye nitelemişti.

 

Independent Türkçe, Hindustan Times, Reuters

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU