Elon Musk: Lobicilik ve avukatlarla yörüngeye çıkılabilseydi Bezos şu anda Plüton'da olurdu

Gezegenin en zengin iki ismi, Blue Origin ve SpaceX şirketleri üzerinden uzay yarışına girişiyor

Elon Musk, geçen haftalarda Apple'ı internete vergi getirmekle suçlamıştı (Reuters)

Elon Musk, görünüşe göre roket geliştirmek yerine ABD yönetiminde lobiciliğe odaklanan milyarder rakibi Jeff Bezos'la alay etti.

Özel uzay şirketlerinin finansmanı için muazzam servetlerini kullanan ikili, son yıllarda dünyanın en zengin kişisi sıralamasında yer değiştiriyor.

Önceki aylarda NASA'yla kârlı bir sözleşme imzalayan Musk'ın SpaceX'i, insanları Ay'a geri döndürmeyi amaçlayan 2024 Artemis görevi için Starship uzay aracı geliştirecek.

Söz konusu finansmanı kaçıran Bezos'un Blue Origin firması, NASA'yı "son dakikada kale direklerinin yerini değiştirmekle" suçlayarak ABD Sayıştayı'na 50 sayfalık bir itiraz göndermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blue Origin'in ihale sürecini "kusurlu" diye nitelendirmesi üzerine Musk, "(Yörüngeye) kaldıramıyorum lol" yanıtını vermişti.

SpaceX patronu çarşamba akşamı gönderdiği bir başka tweet'le iğnelemeyi sürdürdü:

Lobicilik ve avukatlarla yörüngeye çıkılabilseydi, Bezos şu anda Plüton'da olurdu.

Her iki firma da uzay uçuşundaki büyük dönüm noktaları için birbirini yenmeye çalışırken, bu laf düellosu da son yıllarda milyarderler arasındaki gerçekleşen bir dizi atışmanın en sonuncusu oldu.

Bezos 2015'te, Blue Origin'in New Shepard uzay aracının ilk başarılı kalkış ve inişini "en nadir canavar" diye nitelendirmiş ve Musk da bunun üzerine şu yanıtı vermişti:

Pek de 'nadir' değil. SpaceX Grasshopped roketi, üç yıl önce yörünge altında 6 uçuş yaptı ve hâlâ yerinde duruyor.

Musk 2019'da Blue Origin'in aya iniş aracıyla dalga geçen bir görüntü paylaşmış ve aracın adını Blue Moon'dan (Mavi Ay) Blue Balls'a (Mavi T**aklar) değiştirmişti.
 


Bezos geçen ay, Blue Origin'in New Shepard roketiyle uzayın sınırında 10 dakikalık bir uçuş gerçekleştirdikten sadece birkaç gün sonra, NASA'ya hitaben Artemis görevinde rekabetin yeniden sağlanması çağrısında bulunan açık bir mektup yayımladı.

Bezos ayrıca, Ay'a iniş aracı geliştirme maliyetinin büyük bir kısmını da karşılamayı teklif etti.

Milyarder iş insanı mektupta, "Bu katkıları sunmaktan onur duyuyorum. Bunu sağlayacak finansal konumda olmaktan minnettarım" diye yazmıştı.

Musk daha sonra Twitter hesabı üzerinden dolaylı yanıt vererek şöyle demişti:

ABD yönetimindeki, aksini yapmaları yönündeki aşırı baskıya rağmen doğru şeyin gerçekleşmesi için mücadele verenlere teşekkür etmek istiyorum. Amerikan devletinin temel erdemi burada yatıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU