İsimsiz mezar keşiflerinin ardından Kanada, yerli halklara yaklaşık 2 milyar TL tutarında fon sağlayacağını açıkladı

Ülkede şimdiye kadar binden fazla isimsiz çocuk mezarı tespit edildi

Kanada'da yerli topluluklar, Britanya Kolumbiyası eyaletinde mayıs sonlarında 215 yerli çocuğun cesedinin bulunmasının ardından anma töreni düzenlemişti (Reuters)

Geçen aylarda Katolik Kilisesi'ne bağlı olarak faaliyet yürüten eski yatılı okullarda kayıtlara geçmemiş çocuk ölümlerinin ortaya çıkmasının ardından Kanada, yerli topluluklara maddi destek paketi duyurdu.

Trudeau yönetiminin salı günü yaptığı açıklamada, diğer mezarları aramaya yönelik çalışmaları ve okullardan hayatta kalanları desteklemek için 320 milyon Kanada doları (yaklaşık 2 milyar TL) harcanacağı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanada'da 1830'lardan 1996'ya dek 150 binden fazla çocuğun yatılı okullarda eğitim gördüğü tahmin ediliyor. Resmi kayıtlar bu çocukların yaklaşık 4 bin 100'ünün hayatını kaybettiğini gösterse de birçok ölüm kayıtlara geçmediği için asıl rakamın çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.

Ülkede mayısın sonlarından itibaren üst üste yerli çocukların cesetleri bulunmaya başladı. Şimdiye kadar binden fazla isimsiz çocuk mezarı tespit edildi.

Bu haberlerin ardından yerli topluluklar, kayıp diğer mezarları bulmak için harekete geçti.

Ottawa ise bu girişimlere destek vereceğini duyurdu. Kraliyet-Yerli İlişkileri Bakanı Carolyn Bennett, mezar yeri aramaya yönelik halihazırda oluşturulan bir fona 83 milyon Kanada doları (yaklaşık 550 milyon TL) ekleneceğini bildirdi.

 

 

Gelecek iki yıl içinde mevcut yatılı okulları, yerli toplulukların isteğine göre dönüştürme planlarına da yaklaşık 100 milyon Kanada doları (yaklaşık 700 milyon TL) ayrılacak.

107 milyon Kanada dolarıysa (yaklaşık 750 milyon TL) okuldan hayatta kalanlara yönelik ruh sağlığı hizmetlerine aktarılacak.

Ayrıca başkent Ottowa'da, hayatta kalanlar için 20 milyon Kanada doları (yaklaşık 150 milyon TL) değerinde bir anıt yaptırılacak.

"Şimdi, hesap verme, harekete geçme ve iyileşme zamanı"

Yerli Hizmetleri Bakanı Marc Miller fonun, yerlilerin hakikati bulmasına yardım etme görevlerinin ilk adımı olduğunu söyledi.

Yerli halk liderlerinden RoseAnne Archibald ise bu hamlenin, verilen yıkıcı zararı kabul etmede geç kalınmış bir adım olduğunu ifade etti:

Şimdi, hesap verme, harekete geçme ve iyileşme zamanı.

 

Independent Türkçe, RT, CBS News

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU