Fenerbahçe'de yeni sezon hazırlıkları sürüyor... Çetiner: Demirspor ve sonrasındaki kupa maçı Fenerbahçe'nin en net fotoğrafını gösterecek

Hazırlık sürecinde altıncı maçını oynarken yaklaşan yeni sezon öncesi takımın iskeleti de şekillenmeye başladı. Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'nin hazırlık sürecini Independent Türkçe için değerlendirdi

Fenerbahçe, Süper Lig 2021-22 sezonundaki ilk karşılaşmasına 15 Ağustos'ta Adana Demirspor karşısında çıkacak / Fotoğraf: AA

Süper Lig'de 2021-22 sezonu için hazırlıklarını sürdüren Fenerbahçe, geçen üç sezondaki kötü sonuçları unutturmak istiyor.

Fenerbahçe'de Ali Koç'un yeniden başkan seçilmesinin ardından yeni sezonda takımın başına Vitor Pereira getirilerek geçen üç yılda elde edilen kötü sonuçların unutularak takımın 2013-14 sezonundan sonraki ilk şampiyonluğu hedefleniyor.

2021-22 sezonu hazırlıklarını 1 Temmuz'da teknik direktörsüz açan Fenerbahçe, 2015-16 sezonunda sarı-lacivertli ekipte görev yapan Vitor Pereira'nın göreve getirildiğini "Yarım kalan hikaye mutlu bir sona kavuşacak” ifadeleriyle duyurdu.

Pereira ile 6 hazırlık maçında 4 galibiyet

Hazırlık kampının ilk etabını Topuk Yaylası Tesisleri'nde gerçekleştirdi.

Buradaki ilk karşılaşmasını Romanya'nın Csikszereda takımı ile oynayan Fenerbahçe, sahadan Sinan Gümüş ve Serdar Aziz'in golleriyle 2-0 galip ayrıldı.

Sarı-lacivertli ekibin ilk hazırlık karşılaşmasında teknik direktör Pereira'nın 3'lü savunmayı tercih etmesi dikkat çekti.

 

 

İkinci hazırlık maçında 19 Temmuz'da Kasımpaşa ile karşılaşan sarı-lacivertliler, ikinci kez üçlü savunma ile çıktığı müsabakadan bu kez 4-2 galibiyetle ayrıldı.

İstanbul temsilcisinin gollerini İrfan Can Kahveci, Samatta, Mert Hakan Yandaş ve yeni transfer Serdar Dursun kaydederken, Kasımpaşa'nın tek golü Yusuf Erdoğan'dan geldi.

İkinci etap, Slovenya yerine İstanbul'da devam etti

Hazırlık kampının ilk etabını tamamlayan Fenerbahçe, ikinci etap kamp çalışmalarını 22-30 Temmuz tarihleri arasında Slovenya’da gerçekleştirecekti. 

Söz konusu süreçte pandemi koşullarındaki artış nedeniyle bu kamp iptal edilerek çalışmaların İstanbul'da sürdürülmesi kararlaştırıldı.

İki hazırlık maçında takımın durumunu görme şansı yakalayan Pereira'nın üçüncü sınavı ise Ankara'da Gençlerbirliği karşısında oldu.

Bu sezon TFF 1. Lig'e düşen Gençlerbirliği karşısında 4-0'lık galibiyetle sahadan ayrılan sarı-lacivertlilerde Vitor Pereira'nın savunma düzenini değiştirmediği görüldü.

 

20210804_2_49477692_67637609.jpg
Ozan Tufan / Fotoğraf: AA

 

Gençlerbirliği karşısında Fenerbahçe'nin gollerini Nazım Sangare, Ozan Tufan, Muhammed Gümüşkaya ve Miha Zajc kaydetti.

İstanbul temsilcisi, hazırlık sürecindeki dördüncü müsabakasını Hollanda ekibi Zwolle ile gerçekleştirdi.

Sahaya tekrar üçlü savunma ile çıkan Pereira'nın öğrencileri 45. dakikada Tisserand, 48. dakikada Valencia'nın golleriyle skoru 2-0'a getirdi.

Bu sonucun ardından takımdaki oyuncuların kalan 8'ini de değiştiren teknik direktör Vitor Pereira'nın Fenerbahçe'si, 68. ve 81. dakikalarda yediği gollerle sahadan 2-2'lik beraberlikle ayrıldı.

Beşinci hazırlık maçını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Greuther Fürth ile oynayan Fenerbahçe, oldukça hızlı başladığı müsabakada 4. dakikada Zajc, 8. ve 30. dakikalarda Serdar Dursun'un golleriyle 3-0 öne geçti. 34. dakikada Fürth, Barry'nin golüyle farkı 2'ye indirdi.

Karşılaşmanın ikinci yarısında 9 oyuncu değişikliği yapan Fenerbahçe, 76. dakikada Leweling'in golüne engel olamasa da sahadan 3-2'lik üstünlükle ayrıldı.

 

20210804_2_49477692_67637604.jpg
Yeni transfer Serdar Dursun, Dinamo Kiev karşısında 67 dakika sahada kaldı / Fotoğraf: AA

 

En ciddi sınav Dinamo Kiev karşısında verildi

Fenerbahçe, hazırlık sürecindeki en ciddi sınavına Dinamo Kiev karşısında çıktı.

Ukrayna temsilcisi karşısına 3-4-1-2 düzeninde başlayan sarı-lacivertliler, 28. dakikada Lednev'in attığı gole 63. dakikada Pelkas ile yanıt verdi.

Müsabakanın ikinci yarısında 7 oyuncu değişikliğine imza atan Pereira'nın öğrencileri sahadan 1-1'lik beraberlikle ayrıldı.

Oynadığı 6 hazırlık maçında rakiplerine 16 gol atan sarı-lacivertliler, kalelerinde 6 gol gördü ve rakiplerine hiç mağlup olmadı.

Gelenler, gidenler ve kadro dışı kalanlar belli oldu

Son üç sezonda 52 transfer yaparak adından söz ettiren Fenerbahçe, bu sezon transferde daha ağır adımlar atıyor.

15 Ağustos'ta Süper Lig'e başlayacak Fenerbahçe, şu ana kadar kadrosuna üç oyuncu dışında takviye yapmazken 7 oyuncusuyla yollarını ayırdı, 11 futbolcusunu da kadro dışı bıraktı.

 

 

Serdar Dursun'u Darmstadt 98'den, Steven Caulker'ı Alanyaspor'dan, Çağtay Kurukalıp'ı da Kasımpaşa'dan transfer eden İstanbul temsilcisi, Michael Frey'i Royal Antwerp'e, Deniz Türüç'ü Medipol Başakşehir'e, Ömer Faruk Beyaz'ı Stuttgart'a, Harun Tekin'i Kasımpaşa'ya, Gökhan Gönül'ü Çaykur Rizespor'a transfer etti. 

Öte yandan Papiss Cisse ve Oytun Özdoğan'la da yollar ayrıldı.

Sarı-laciverti ekipte ayrıca Sadık Çiftpınar, Oğuz Kaan Güçtekin, Kemal Ademi, Mame Thiam, Barış Alıcı, İsmail Yüksek, Melih Bostan, Murat Sağlam, Diego Perotti ve son olarak Caner Erkin ile Sinan Gümüş de teknik direktör Pereira'nın kadroda düşünmediği isimler oldu. 

 

 

Çetiner: Demirspor ve sonrasındaki kupa maçı Fenerbahçe'nin en net fotoğrafını gösterecek

Spor yazarı Faik Çetiner, Fenerbahçe'nin hazırlık sürecini, yapılan transferleri, kadro dışı kalan ve yolların ayrıldığı isimleri Independent Türkçe için değerlendirdi.

Fenerbahçe'nin Dinamo Kiev maçına kadar oynadığı hazırlık müsabakalarının gösteri niteliği taşıdığını dile getiren Çetiner, Ukrayna temsilcisi ile oynanan karşılaşmanın belirleyici olduğunu söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Genelde hazırlık maçlarını pek dikkate almam. Ancak Dinamo Kiev maçının özellikle ilk 60 dakikası en ciddi sınavı oldu diyebilirim. O gözle baktım maça. Pereira takımının ilk 11'ini aşağı yukarı belirlemiş. İrfan Can, Sosa, Mert Hakan, Ozan Tufan gibi oyuncuları ilk etapta düşünmüyor bu ilginç. Son dakikaya kadar Caner Erkin vardı şimdi kadro dışı kaldı. Üçlü sistemde Novak'tan mı faydalanacak yoksa yeni bir sol bek mi alınacak bilemiyoruz. Fenerbahçe'yi Dinamo Kiev maçında bir-iki sıkıntı dışında yerleşimde hatalar var çünkü. Üçlü defans oynuyor o büyük bir sıkıntı. İleride rakipler ani atak yaptığında orta sahadan beklenen pres yetersiz kalırsa sıkıntı olabilir. Burada en önemli konu santrafor. Acilen bir santrafor alınmalı. Bunlar dışında Fenerbahçe ümitsiz vaka değil.

"Lig başlayacak transfer bitmemiş, gidecek ve kalacaklar belli değil"

Fenerbahçe'de şu ana kadar Caulker, Serdar Dursun ve Çağtay Kurukalıp dışında transfer yapılmadı. 7 oyuncuyla yollar ayrılırken 11 oyuncu da kadro dışı bırakıldı.

Bu durumun oldukça şaşırtıcı olduğunu söyleyen Çetiner, konuyla ilgili kulüp yönetimine eleştirilerde bulundu:

İnanılır gibi değil. Göreve gelişinin birinci yılı olsa bu kabullenebilir. Dördüncü senesinde sayın Ali Koç ve yönetimi ligler başlayacak ve transfer hala bitmemiş. Hala gidecek ve kalacaklar belli değil. Mesela Caulker'ı kim transfer etti, menajerine ne ödeniyor, bu transferi kim istedi, kimin fikri? Bir futbolsever olarak merak ediyorum. Elinde 7 stoper varken Fenerbahçe'ye Caulker'ı kim aldı? Lemos'u hiç gündeme almıyorsun. Lemos, Caulker'dan aşağı, vasat bir oyuncu değil. Serdar Aziz var o da gündemde yok. Sadık'ı yolluyorsun Caulker'ı alıyorsun ki o dönem teknik direktör yok! Kime dayanarak bunu alıyorsun. Santrafor Serdar Dursun'a gelince Fenerbahçe'nin direk bir numaralı santraforu olmaz. Kupa maçlarında faydalanabilirsin ama Fenerbahçe'yi sırtlayacak bir santrafor görüntüsü çizmiyor. Bu transferleri kimin yaptığı merak konusu. 

Fenerbahçe'deki geleceği uzun süredir tartışılan Caner Erkin konusuna da değinen Çetiner, geçen günlerde deneyimli futbolcunun Vitor Pereira ile bir araya geldiği görüntülere atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

Caner'i hocayla görüştürüyorsunuz ve 'Bir problem yok' mesajı veriyorsunuz. Sonra ani bir kararla kadro dışı bırakıp gönderiyorsunuz. Gökhan ile Caner'in Fenerbahçe defterinin kapandığını bir ay öncesinden yazmıştım. Nitekim Gökhan gitti, Caner kadro dışı kaldı. Şunu anlamak zor. Aziz Yıldırım'ın tüm gönderdiklerini Ali Koç geri aldı. Sonra onları tekrar geri yolladı. Şimdi bunun cevabını bir tek Ali Koç biliyor. 

 

20210804_2_49477382_67637052.jpg
Mesut Özil / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe acilen Mesut Özil'e kaptanlığı vermeli"

Geçen sezon büyük umutlarla Arsenal'den transfer edilen ancak uzun süreli sakatlığı nedeniyle eski formundan uzak görüntü çizerek beklentilerin uzağında kalan Mesut Özil ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Çetiner, yıldız futbolcu için umutlu konuştu:

Madde 1: Fenerbahçe acilen Mesut Özil'e kaptanlığı vermeli. Mesut Özil'in bu sezon Fenerbahçe'ye çok faydalı olacağına inanıyorum. En büyük transferi ve en büyük avantajı Mesut Özil olacak. Kuvvetlendikçe tabii...

"Demirspor ve sonrasındaki kupa maçı Fenerbahçe'nin en net fotoğrafını gösterecek"

Fenerbahçe'nin transferlerinin ne zaman biteceğini, transfer yapılıp yapılmayacağının belirsizliği ışığında Süper Lig'deki ilk maçına 15 Ağustos'ta Adana Demirspor karşısında çıkacağını aktaran Çetiner, şöyle konuştu:

Dinamo Kiev karşısında olduğu gibi 3-4-1-2 gibi oynayacak. Bu takımla da uzun soluklu olacağını düşünmüyorum. Bu isimlerle başlayıp sonrasında kulübedekilerle takviye yapacak. Adana Demirspor ve sonrasındaki kupa maçı Fenerbahçe'nin en net fotoğrafını gösterecek. Bu fotoğraf net mi flu mu o zaman belli olacak. O gün Fenerbahçe'nin ne olacağını net görürüz. Çok önemli bir maç. Hem Adana Demir'in hem de Fenerbahçe'nin net halini göreceğiz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU