Sıradışı hırsızlık: Kuşlar, insanların ve diğer hayvanların kıllarını çalıyor

Uzmanlar, kuşların bunları yırtıcıları caydırmak için veya sadece yuvalarında daha iyi bir yalıtım sağlamak için kullandığını düşünüyor

2015 tarihli videoda püsküllü bir baştankaranın, bir rakunun kıllarını çaldığı görülüyor (Richard Converse/YouTube)

Bilim adamları, bazı kuş türlerinin, insanlar da dahil olmak üzere birçok canlının kıllarını fark ettirmeden yolduğunu ve bunları yuva yapımında kullandığını söylüyor.

Kısa süre önce yapılan bir araştırmada kuşları hareket halindeyken gösteren çok sayıda video, "kıl hırsızlığını" gözler önüne serdi.

Diğer hayvanların tüylerinin kuşlar için neden bu denli çekici olduğu bilinmiyor. Uzmanlar, kuşların bunları yırtıcıları caydırmak için veya sadece yuvalarında daha iyi bir yalıtım sağlamak için kullandığını düşünüyor.

Birçok kuşun yuvalarında memelilerin kıllarını veya kürklerini kullandığı biliniyor. Özellikle baştankaragiller ve bülbülleri de içeren Paridae ailesindeki türler bu davranışla öne çıkıyor.

Önceden bu kuşların diğer hayvanlardan veya hayvan cesetlerinden dökülen kılları kaptığı varsayılıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Illinois Üniversitesi'nde doğal kaynaklar ve çevre bilimleri profesörü Jeffery Brown, bir gün bir baştankaranın uyuyan bir rakunun tüylerini dikkatlice yolduğunu fark etti ve videoya çekti. Rakun bunun farkına varmamıştı.

Bunun ardından Brown ve meslektaşları, hem akademik literatürü hem de kuş gözlemcilerinin YouTube'da yayımladığı videoları araştırmaya başladı. Bunun ardından suçüstü yakalanan kuşlardan oluşan bir "hazine" buldu.

Araştırmacılar, kuşların insanların, köpeklerin, kedilerin, rakunların ve hatta bir kirpinin kıllarını çaldığı 99 vaka tespit edildi.

Bu vakaların çoğunu ve Brown'ın kaydettiği ilk rakun vakasının faili, Latince ismi Baeolophus bicolor olan püsküllü baştankaraydı. Öte yandan diğer videolarda Paridae türünden iki kuş tespit edildi.

 


Hakemli bilimsel dergi Ecology'de yayımlanan araştırmanın başyazarı Henry Pollock, "Bu gibi beklenmedik etkileşimler hayvanların ilginç ve gözden kaçan her türlü davranışı sergilediğini hatırlatıyor" diye konuştu:

Ayrıca dikkatle yapılan doğa gözlemlerinin, ekolojik toplulukların inceliklerine ışık tuttuğunu gösteriyor ve bu gözlemlerin önemini vurguluyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Ecology

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU