25 hastayı aşırı dozda ağrı kesici vererek öldüren doktor hakim karşısında

Avukatı zanlı hekim Husel’ı “müvekkilim ölmekte olan hastalara konforlu bakım sağlamaya çalıştı” diyerek savundu

Dr. Husel, mahkemede suçsuz olduğunu öne sürdü / Fotoğraf: The Independent

ABD’nin Ohio eyaletinde 25 hastayı kasten aşırı dozda ağrı kesiciyle öldüren doktor hakim karşısına çıkarıldı. William Husel, emri altındaki sağlık personeline hastalara yüksek dozda fentanil verilmesi yönünde talimat vermekle suçlanıyor.

Ölen hastaların çoğu makineye bağlı ve sadece palyatif bakım (tedaviye cevap verme ümidi bulunmayan hastalarda yalnızca ağrıları dindirmeye yönelik uygulanan tıbbi uygulama) verilen kişilerdi.

Dr. Husel, Columbus polisinin 6 aylık araştırması boyunca suçsuz olduğunu öne sürdü. Mahkeme Husel için 1 milyon dolar kefaret belirledi. Husel suçlu bulunursa her bir ölüm vakası için 15 yıl hapis cezası alacak. 

Soruşturmayı yürüten savcı Ron O’Brien 2015-2018 yıllarında gerçekleşen cinayetleri yanan bir mumu söndürmeye benzeterek, “Bu mumun belki 1 santimlik ömrü kalmıştır ama ben onu söndürürsem ateşin doğalında söneceği zamandan daha önce ona son vermiş olurum” dedi. 

Ölümlere dahil olan hemşireler, eczacılar ve diğerleri soruşturmaya dahil edilmedi ancak onlarca hastane çalışanı disiplin soruşturması için profesyonel etik kurullarına sevk edildi.

Husel’ın avukatı Richard Blake müvekkilinin ölmekte olan hastalara “konforlu bakım” sağlamaya çalıştığını öne sürerek, “Dr. Husel hiçbir zaman kimseye ötenazi uygulamaya niyet etmemiştir, ötenazi ölümü hızlandırmaktır müvekkilimin böyle bir niyeti yoktur” dedi.

Blake, hastaların hangi doktor tarafından tedavi edilirse edilsinler zaten öleceklerini iddia etti. 

Ölümlerin yaşandığı Columbus bölgesi Mount Camel Hastanesi, kamuoyundan özür dileyerek, böyle olayların yeniden yaşanmaması için alınacak önlemler konusunda yetkililerle her türlü işbirliğine hazır olduğunu vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastanenin kayıt sistemi Husel’ın 29 hasta için ölümcül dozda ilaç talimatı verdiğini bu hastalardan 5’inin halen tedavi olabilme ihtimali bulunan hastalar olduğunu tespit etti. En az 500 mikrogramın üzerinde fentanil dozuna maruz kalan hastalar için cinayet suçlaması gündeme getirildi. Savcı soruşturmanın açık olduğunu başka vakaların da araştırılmaya devam edildiğini vurguladı. 

Polis Teğmeni Terry McConnel soruşturmayı yürütenlerin konuştuğu hiçbir ailenin olan biteni bir “merhamet davranışı” olarak görmediğini belirtti. 

Mount Camel hastanesindeki yetkililerin verdiği talimatlardan şüphelenerek Husel’ı 5 yıldır çalışmakta olduğu hastaneden kovmuş ve tıbbi lisansını iptal ettirmişti. Mount Camel’ın açıklamasında, olayların daha erken soruşturulması ve daha erken harekete geçilmesi gerektiği vurgulandı. İddialara rağmen doktorun 4 hafta boyunca hastaneden uzaklaştırılmadığı ve bu esnada 3 hastanın daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Meriç Şenyüz
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU