Tokyo'da sağlık sistemi alarm verdi: Olimpiyatlarla artan vakalar nedeniyle hastanelerde yer kalmadı

"Ağır vaka sayısındaki artışın devam etmesinden endişeleniyorum"

Olimpiyatlar’ın koronavirüs pandemisinin gidişatı açısından yarattığı risk kamuoyunda büyük tartışmalara neden olmuş, birçok sağlık meslek örgütü müsabakaların iptal edilmesini talep etmişti (Reuters)

Japonya'da düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda artan ağır Kovid-19 vaka sayıları, sağlık sisteminin çökebileceği endişelerini gündeme getirdi.

Tokyo Valisi Yuriko Koike, salı günü 2 bin 848 yeni vaka tespit edildiğini açıklamış, bunun salgının başından beri kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı olduğunu belirtmişti.

Koike, hastanelerde yer kalmadığını ve artan vaka sayılarıyla mücadele edebilmek için sağlık merkezlerine ek yataklar eklendiğini belirterek "Ağır vaka sayısındaki artışın devam etmesinden endişeleniyorum" demişti.

Dün ülke genelinde doğrulanan 7 bin 629 vakayla, toplam vaka sayısı 883 bin 766'ya çıkarken, can kaybı da 15 bin 165 olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga ise salı günü artan vaka sayılarına ilişkin açıklamasında, durumun Olimpiyatlar için "sorun oluşturmadığını" söylemiş, halkın virüsün yayılmasını engellemek için evden çalışması gerektiğini ifade etmişti.

Ayrıca basın toplantısında Suga, ellerinde koronavirüsün yarattığı ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini yüzde 70 azaltan bir ilaç bulunduğunu ve söz konusu ilacın derhal uygulanmaya başlanacağını belirtmişti. Öte yandan başbakan, bu ilacın adına ya da içeriğine dair hiçbir bilgi paylaşmadı.

Tokyo'da Kovid-19'un yarattığı endişeler nedeniyle Olimpiyatlar'ın sonuna kadar 4. dereceden acil durum ilan edilmişti.

King's College London'daki Halk Sağlığı Enstitüsü'nün eski direktörü Kenji Shibuya, artan vaka sayılarının Delta varyantından kaynaklandığını belirterek, "Hükümet bir yandan halkın evde kalmasına dair sinyaller verirken, bir yandan da Olimpiyat müsabakalarıyla ilgili kutlamalar gerçekleştiriliyor. Tamamıyla tutarsız bir mesaj" dedi.

Yaşanan sağlık krizi Suga'nın kamuoyu güveni oylarına da olumsuz yansıdı. 22 Ekim'de seçime hazırlanılan ülkede Suga hükümetinin kamuoyu güveni oyları hazirandan beri yüzde 9 geriledi.



Independent Türkçe, RT, NBC News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU