Rusya: Suriye hava savunması İsrail'in saldırısını püskürttü

"Suriye ordusunun elindeki Rus yapımı Buk-M2E hava savunma sistemleri iki füzeyi de imha etti"

Buk füze sistemleri SSCB döneminde geliştirilerek, 1978'de ilk kez hizmete geçmişti (AFP)

Rusya, Suriye hava savunma sistemlerinin, İsrail savaş uçaklarının Şam'daki Seydat Zeyneb yerleşimine fırlattığı 2 füzeyi imha ettiğini açıkladı.

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi'nin başkan yardımcısı Vadim Kulit, 25 Temmuz'da İsrail F-16'larının iki seyir füzesi ateşlediğini söyledi.

General Kulit, Suriye Arap Ordusu tehdide yanıt verdiğini ve Rus yapımı BUK-M2E hava savunma sistemiyle füzeleri imha ettiğini söyledi.

Kulit, "İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait 2 adet F-16 jetinin Suriye hava sahasına girmeden güneybatı yönünden 2 güdümlü füzeyle saldırı düzenledi" ifadelerini kullandı:

Suriye ordusunun elindeki Rus yapımı Buk-M2E hava savunma sistemleri her iki füzeyi imha etti.

İsrail'den hava saldırısıyla ilgili resmi bir açıklama gelmedi. Ancak İsrail ordusunun, bu tür bilgileri zaten genelde paylaşmadığı belirtiliyor.

Kulit bu açıklamalarından bir gün önce yaptığı bir basın açıklamasında Rus askeri istihbaratının, Beyaz Miğferler'in Heyet Tahrir Şam'la birlikte İdlib'in Atma bölgesine zehirli kimyasal maddeyle dolu bir tanker teslim ettiğine dair bilgi aldığını söylemişti.

Rus general, bu kimyasalların bir füze saldırısında kullanılacağını ve ardından bu saldırı için Suriye hükümetinin suçlanacağını aktarmıştı.

Öte yandan bu bilgi, ülkenin resmi haber kuruluşu Suriye Arap Haber Ajansı (SANA) tarafından doğrulanmadı.

Rus yetkililer daha önce de olası saldırılara karşı uyarılarda bulunmuştu.

Örneğin Tarafları Uzlaştırma Merkezi, geçen yıl mart ayında Serakib bölgesinde bir kimyasal saldırı planlandığını savunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2017'de ise Suriye hükümetinin Rus ordusunun da desteğiyle İdlib'de sivillere yönelik kimyasal saldırı düzenlediği iddiaları gündeme gelmişti.

Suriye ve Rusya bu iddiaları reddetmişti. Ancak bunların gündeme gelmesinin ardından ABD, Tomahawk füzeleriyle Suriye hükümetine ait hedeflere şiddetli hava saldırıları düzenlemişti.

ABD Savunma Bakanlığı, Akdeniz'in doğusundaki ABD savaş gemilerinden Suriye'ye 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurmuştu.

Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, bu füze saldırısının, Han Şeyhun kasabasında sinir gazı kullanıldığı öne sürülen saldırıya karşılık yapıldığını açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Bulgarian Military, Rudaw Türkçe, BBC Türkçe

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU