BM'den Çin'e çağrı: "DSÖ'nün Kovid-19'un kökenini araştırması için işbirliği yapın"

Pekin'den yapılan açıklamada "Böyle bir planı kabul etmemiz mümkün değil" denmişti

Tartışmaların odağındaki Vuhan Viroloji Enstitüsü'nde Yeni Ortaya Çıkan Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi'ni yöneten Dr. Shi Zhengli (AP)

Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19'un kökenlerine ilişkin soruşturmasına Çin'in destek vermesini istedi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, cuma günü yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin de dahil olmak üzere BM'nin bütün üyelerinin DSÖ'yle tam işbirliği yapmalarını istiyoruz. DSÖ daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunda, herkesin el ele vereceğini umuyoruz.

Araştırmanın ilk aşamasının sonuçları martta yayımlanmıştı

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen hafta, Kovid-19'un çıkış noktasını araştırmaya yönelik bilimsel çalışmaların bir sonraki aşamaya geçmesi önerisinde bulunmuştu:

Çin'in, ilgili bütün verileri şeffaflık ruhuyla paylaşarak bilimsel sürecin bu yeni aşamasını desteklemesini bekliyoruz.

Çin Sağlık Bakanı Yardımcısı Zıng Yişin ise 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada, planı görünce şaşırdığını söylemişti. "DSÖ'nün koronavirüsün kökenine ilişkin yeni aşaması sağduyulu değil ve bilime aykırı" diyen Yişin, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

Böyle bir planı kabul etmemiz mümkün değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün siyasi müdahalelerden kurtularak Covid-19'un izini bilimsel olarak sürmesini ve Çinli uzmanların önerilerini ciddiyetle gözden geçirmesini umuyoruz.

DSÖ'nün koronavirüsün kaynağıyla ilgili Çin'de yaptığı araştırmanın ilk aşamasının sonuçları mart sonunda yayımlanmıştı. Ghebreyesus rapora ilişkin yaptığı açıklamada, koronavirüsün laboratuvardan yayıldığı hipotezinin en düşük ihtimal olduğunu belirtmiş, ancak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU