Bilim insanları ilk kez bir şempanze sürüsünün goril öldürdüğünü gözlemledi

Yaklaşık 55 dakika süren saldırıda iki goril yaşamını yitirdi

Bilim insanları, yaban hayatında ilk kez şempanzelerin goril öldürdüğünü gözlemledi.

Almanya'daki Osnabrück Üniversitesi ve Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, çalışmayı Gabon'da şempanze ve gorillerin bir arada yaşadığı Loango Ulusal Parkı'nda düzenledi. 

Araştırmacılar 45 şempanzeyi grup oluşturma, sosyal ilişki kurma, komşu gruplarla iletişim kurma, avlanma davranışı ve araç gereç kullanımı gibi alanlara odaklanarak incelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osnabrück Üniversitesi'nden bilişsel psikoloji alanında çalışan Simone Pika, "Genelde her iki türün de ağaçlarda yemek toplarken birbirlerine barışçıl şekilde yaklaştığını gözlemledik" dedi.

Şempanzelerin bir grup oluşturarak gorillere ölümcül bir saldırı düzenlediği daha önce hiç görülmemişti. Ancak bu durum 2019'da yaşanan bir olayla değişti. 

Araştırmanın başyazarı Lara Southern, iki tür arasında gerçekleşenleri şöyle anlattı: 

İlk başta şempanzelerin çığlık attıklarını duyduk ve birbirlerine komşu olarak yaşayan şempanze topluluklarının sıradan şekilde etkileşime geçtiğini düşündük. Fakat daha sonra gorillere has göğüs dövme seslerini duyunca, şempanzelerin 5 gorilden oluşan bir grupla karşı karşıya geldiğini fark ettik.

Yaklaşık 55 dakika süren olayda bilim insanları şempanzelerin kendi aralarında gruplar oluşturarak gorillere saldırdığını gözlemledi. 

İki gümüş sırtlı goril ve yetişkin dişi goriller kendilerini ve çocuklarını korumayı başarırken, şempanzeler iki goril yavrusunu annelerinden aldı ve öldürdü. 

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Tobias Deschner, "İncelemelerimiz, şempanzelerin burada bulunmasının gorillerin hayatını tehdit edebileceğine dair ilk kanıtı sağladı. Şimdi bu şaşırtıcı derecede saldırgan etkileşimleri neyin tetiklediğini araştırmak istiyoruz" dedi.

Araştırmacılar, bunun iki grup arasında yemek bulmak için yaşanan bir mücadeleyle ilgili olabileceğini ifade etti. 

Bilim insanları ayrıca iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle ormandaki kaynakların daha seyrek hale gelmesinin de yaşananlar üzerinde etkisi olabileceğini belirtti. 



Independent Türkçe, Phys.org, Sky News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU