Avustralya tarihinin en kanlı katliamını konu alan tartışmalı film Cannes'da 7 dakika ayakta alkışlandı

Nitram, 1996'da 35 kişinin hayatını kaybettiği Port Arthur katliamına odaklanıyor

Katliamın failini canlandıran Caleb Landry Jones törende En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı (IMDb)

Avustralya tarihindeki en ölümcül silahlı saldırıyı konu alan tartışmalı film, Cannes Film Festivali'nde övgü topladı.

Avustralyalı yönetmen Justin Kurzel'in dram-gerilim türündeki filmi Nitram, 1996'da 35 kişinin ölümüne neden olan Port Arthur katliamına odaklanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filmde; Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Kapan (Get Out) ve X-Men: Birinci Sınıf (X-Men: First Class) yapımlarında yer alan Caleb Landry Jones, silahlı saldırının failini canlandırıyor.

Port Arthur katliamı, Avustralya'da parlamenterleri silah kontrol yasalarını yeniden şekillendirmeye yöneltmişti. Saldırının faili Martin Bryant, halihazırda 35 müebbet hapis cezasını çekiyor.

The Sydney Morning Herald'ın haberine göre Cannes'da prömiyerini yapmasının ardından seyirciler Nitram'ı ("Martin"in tersten yazılmış hali) 7 dakika boyunca ayakta alkışladı. Jones, Bryant rolüyle Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü aldı.

Nitram eleştirmenlerin de beğenisini topladı. Deadline filmi "güçlü bir çalışma" diye niteledi ve şöyle yazdı:

Yönetmen, filmin doruk noktasını nasıl ele alacağına dair alışılmışın dışında ama amaçlarına çok iyi hizmet eden çok etkili bir karar alsa da neyin geleceği açık ve korku yerleşiyor.

Nitram'ı "son derece rahatsız edici" ve "ürkütücü derecede inandırıcı" diye nitelendiren Variety şunları ekledi:

Bir kişiyi kitlesel katliama neyin ittiğine dair bu nitrogliserin meditasyonunun verdiği yoğun rahatsızlık, tıpkı yanan bir havai fişeğin sizin ellerinizde barut deposuna doğru ilerlemesini izlemeye benziyor: Çakan kıvılcımlara dalıp giderken havai fişeği elinizden bırakamıyorsunuz.

The Guardian, Nitram'ı "hipnotize edici biçimde huzur kaçıran bir film" diye nitelendiği eleştirisinde filme 4 yıldız verdi.

Gösterime girmeden önce Nitram, Avustralyalı film yapımcısı Richard Keddie'yi The Sydney Morning Herald'ın yorum ve görüşler sayfasında eleştiri yazmaya itmişti:

Sanat, Martin Bryant filmini haklı çıkarmaz... Martin Bryant hakkındaki filmin tamamen sorumsuz olduğunu ve durdurulması gerektiğini düşünüyorum.

Katliamın meydana geldiği Tazmanya'da yaşayan Kurzel, yakın zamanda AFP'ye verdiği röportajda filmini savundu ve haber ajansına "Port Arthur'dan haberdar olmayan nesiller var" dedi.

Yönetmen, "Neden bu kadar çok hararetlendiğimizi ve bazılarının bu olay hakkında film yapılmasından neden bu kadar rahatsız olduğunu anlıyorum" diye ekledi.

Ama böyle bir karakterin silah dükkanına girip olta gibi yarı otomatik silahlar alabilmesinin katıksız abesliği yüzünden bu filmi yaptık.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU