Bilim insanları Dünya'ya düşen meteorları ele geçirmek için drone eğitiyor

Her yıl Dünya'ya 500 meteor düşüyor fakat bunların yüzde ikisinden daha azı toplanabiliyor

(Unsplash)

Araştırmacılar Dünya'ya düşen asteroitleri aramak üzere bir drone eğitti.

Söz konusu drone'lar bir ızgara düzeninde otonom uçarak geniş bir alanda yeryüzünün fotoğraflarını çekiyor ve bu fotoğrafları tarayıp olası meteoritleri belirlemek için yapay zekayı kullanıyor.

Gezegenimizin yüzeyine her yıl yaklaşık 500 meteorit düşüyor fakat bazen okyanus gibi erişilemeyen yerlere düştükleri, bazense yalnızca zamanında bulunamadıkları için bunların yüzde 2'sinden daha azı toplanabiliyor.

Kaliforniya Üniversitesi Davis tarafından geliştirilen drone, 2019'da bir meteoritin düştüğü Vegada'daki Walker Gölü çevresinde test edilmişti. Üniversitede doktora sonrası araştırmacı olan Robert Citron “Görüntüler, diğer birçok özelliğin yanı sıra, sahadaki meteorları tanımlamak için makine öğrenmesine dayanan bir sınıflandırıcı kullanarak analiz edilebiliyor” dedi.

Meteoritics & Planetary Science'taki bir makalede Citron'un ekibi, kavramın ispatı niteliğindeki meteorit sınıflandırıcısının "alanda insansız hava araçları tarafından çekilen görüntülerde meteorları belirlemek için farklı evrişimli sinir ağlarının" bir kombinasyonunu kullandığını aktarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazılım henüz tam anlamıyla incelik kazanmış değil. Zira kuru bir göl yatağına yerleştirilen test meteoritlerini tespit edebilmiş olsa da bazı yanlış pozitifler de belirledi. Fakat araştırmacılar kaydedilen ilerleme konusunda iyimser olduklarını söylüyor.

Universe Today'e konuşan Citron, "Gelecekteki bir meteorit düşüşü herhangi bir arazide gerçekleşebileceği için sistemin çeşitli arazi türlerinde birçok göktaşı türünün örnekleriyle eğitilmiş bir nesne saptama algoritmasına ihtiyacı var" dedi. Citron, "Uygun şekilde eğitilmiş bir nesne saptama ağı oluşturmak için binlerce örnek görüntü gerekiyor.

Neyse ki her saha testinde veri kümesine dahil edebileceğimiz ve nesne saptama ağını yeniden eğitmek ve hassasiyetini artırmak için kullanabileceğimiz daha fazla veri elde ediyoruz" ifadelerini kullandı:

Bu nedenle, saptama hassasiyetini test etmeye ve iyileştirmeye devam edeceğiz. Şu anda daha yüksek çözünürlükte kameralara sahip daha iyi bir drone'a ihtiyacımız var.

Geleneksel yöntemlerle bir meteorit bulmak yaklaşık 100 saat sürüyor. Dolayısıyla bu süreyi teknoloji yardımıyla kısaltma yetisi, araştırmacıların işten büyük miktarda tasarruf etmesini sağlayabilir.

Bir meteorit bulunduğunda kayanın analiziyle elde edilen ışık eğrisi ve yavaşlatma profili, asteroidin geldiği yerin yüksekliğine ilişkin tahminleri geliştirmek için kullanılabilir.

Asteroit kuşağında 40'tan fazla asteroit ailesi yer alırken bu tür keşifler, bilim insanlarının erken evrenin sırlarını çözmesini ve güneş sistemimizin evrimiyle ilgili daha fazla bilgi toplamasını sağlayabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU